luni, 18 aprilie 2011

coup d'foudre

Am vrut sa va scriu despre cum a fost frig si a batut vantul la Montreal in acest sfarsit de saptamana si cum am fost eu la Expozitia de arta contemporana Papier 11 care a fost foarte interesanta chit ca creatiile contemporane nu se afla chiar in topul preferintelor mele.
Cum am vazut tineri "prof" care cumparau ei in draci, lucru destul de rar in Montreal. Si cum se desprind doua ipoteze de aici, fie ne aflam pe curba ascendenta a valului, adica preturile la arta incep sa urce(asta o stiam deja) pen' ca sunt din ce in ca mai multi iubitori, fie chiar exista o problema serioasa si nu prea mai are lumea unde sa-si investeasca banii(aia care au).
Nemaiavand unde, sunt dispusi sa se arunce intr-un "coup de foudre" de duminica dupa-amiaza.
Si cum le-as fi zis eu: fiti atenti baieti, vine "le coup de foudre" de luni dimineata si o sa realizati ca v-ati pripit!
Ca din cei 2000 de artisti contemporani expusi, vreo 2 vor deveni/ramane celebri peste 20 de ani cand veti voi sa va vindeti "operele" si sa mai faceti si profit.
Mai voiam sa va scriu despre cum am preparat eu cele mai fantastice "cuisses de canard confit" care au mers la fix cu un Chateau Monta..., insa n-am s-o fac.

Am sa va spun doar ca tare mi-ar placea sa-mi povestiti voi ce ati facut deosebit in acest sfarsit de saptamana si/sau ce ati preparat deosebit. Mi s-a cam dus inspiratia si ma tem ca tre' s-o caut adanc. Nici muzica nu mai am, ba stai ca am ceva pentru baietii aia cu cupurile de foudre . Ce vreti, e luni. :)

21 de comentarii :

  1. eu am făcut salată de vinete, şi am lăcuit o masă ptr. bucătărie. o fi deosebit? :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am petrecut o zi divina, mers cu G si A la Ghent, a lovely Flemmish city in Belgium. Ne-am plimbat, am dejunat exceptzional intr-o piatza mica si frumoasa (somon grille cu asperges si sos de vin alb, to die for), intr-o armonie, pace si o lumina inimaginabile. Ne-am dus sa vedem citeva dintre monumentele locale si am mintzit in catedrala, unde ne-am intilnit cu amicul Renato, la ziua de nastere a caruia tocmai chiulisem simbata seara. In bunul obicei, cind mi-a reproshat, i-am trintit o petarda ('nu m-am simtzit bine, am avut o mica diaree'), care, de obicei, inchide gura barbatzilor, care simtzesc ca nu pot continua o discutzie care cuprinde diaree or similar si astfel scap. Abia mai tirziu am facut sinapsa ca eram in Catedrala, dar sa nu crezi ca sufar, ca sint oricum agnostica.
    Apoi, am facut turul orashului en bateau, foarte agreabil si am baut cafele si chestii pe malul riului cu baietzii si porma ne-am suit in bagnolla si am venit inapoi la BXL.
    Insa cantitatea de pomi si flori si ape si cladiri frumoase a fost aproape prea mult...

    Nu gatesc nimic zilele astea (in afara de dovleceii/ardeii/rosiile umpluti/e de la Paris), iar trecatorul precedent mi-a invirtit cutzitul in rana cu vinetele lui. dar las ca ajung eu acasa, si sa vezi atunci ciorbitza de loboda si sarmalutze in stevie... Si mielutz.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tapiru' - lacuit masa? Sigur ca e deosebit, la inceput crezusem ca ai scris; "am facut" o masa... si cazusem in admiratiune totala. Dar nu inseamna ca nu-ti admir maiestria si cu lacuitul, mai ales ca stiu cat e de greu. Cate straturi de lac ai dat? Ai invatat asta de la japonezi, nu? :)
    Salata de vinete, mmmm, tre' sa fac si io, da' ce sa fac, ca io n'am flacara la aragaz(am plita electrica). :)

    RăspundețiȘtergere
  4. VERA- am ras cu lacrimi la 6 dimineata... sa minti tu in sinagoga(de parca mai conta locul). Si daca erai "croianta", ai fi fost oricum absolvita, ca nu puteai sa-i spui omului ca n-ai vrut sa te duci la ziua lui ca n-ai avut chef... barbatii nu tre' sa-i lovesti in amorul propriu cu sinceritati... :))))
    BXL... vreau si eu la flori... la mine abia au dat lastarii la plante. :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai Cora_, poti sa le coci ( vinetele, !!! nu altceva ) la BBQ, si ies mai bune decat pe clasicul aragaz. Daca nu te tenteaza pe BBQ, poti sa le pui pur si simplu au four. O sa fie mai putin savuroase dar tot salata de vinete o sa se chieme :).
    Ontopic: mi-am instalat abri-ul de patio si am fakut menage in sanctuarul nostru, al barbatilor...in atelier, deh. Mi-am sortat surubele, piulitze si mi-am mangaiat, ca un fetisist adevarat, colectia de masini de gaurit, ciocane, compresoare, cloueuse, fierastraie electrice si alte instrumente de tortura similare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Are dreptate Vera, e o nebunie de flori acum în Belgia flamanda. O sa va arat si eu miercurea viitoare o gradina banala. Ce-am facut eu? Pai am facut bucatele mici un copac pe care mi l-a rupt zapada asta iarna, l-am taiat cu drujba si pe urma cu secatorul pâna l-am facut crengute de pus în pubela verde sau lemne de facut gratare, am curatat si repus în functiune tractorasul de tuns iarba si am si tuns un sfert de gradina. In timpul ramas liber am început curatenia de Pasti sub coordonarea consoartei si printre picaturi m-am mai uitat si la niste meciuri. Acum am toata saptamâna sa-mi revin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vinetele da, le faci la cuptor o minune. daca pui peste ele un stregar dupa ce le scoti se si curata mai usor. daca spui cum ai facut pulpele de rata "confit", îti spun si eu cum se fece "magre de canar cu sos de rocfor". Oricum ma interesez!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cora - bine daca te-ai amuzat. Desi, eu nu spun porcarii de astea ca sa nu ii destabilizez pe domni si sa nu le atac egoul, ci ca sa scap cit mai repede dintr-o discutzie timpita. Caci ce rost are sa reproshezi in fatza cuiva ca nu a venit la ziua ta? Ce poate omul ala sa-tzi spuna? mai bine si mai inteligent, notezi faptul si tzii cont de el in situatzii ulterioare. Eu asha vad si asha fac.

    Prietenii mei din Wilmington, Delaware jura, de cind si-au instalat BBQ, ca maninca vinete si ardei coptzi in fiecare saptamina, ca sint extrem de ushor de facut, ies foarte bine si murdaria nu e in bucatarie. Si au facut, asta toamna, si - o, Dio mio - zacusca!
    Eu nu vreau sa-l contrazic pe Dan, am incercat in cuptor, ca sa evit nebunia cu coptul pe flacara si mizeria adiacenta, si nu mi-a placut. Stau prea mult pina se moaie si nu au gustul bun de coaja arsa si afumata, care face tot hazul unei salate de vinete adevarate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ba poti sa ma contrazici în direct dar n-are rost pentru ca sunt de acord cu tine. La vinete eu sunt aflangiu Vera, spun ce-am vazut la Nana si ce gust eu personal si ulterior. La chestia cu gustul ar mai trebui unul sau mai multi bemoli: nimic nu are gustul de acasa, pentru ca românii nu respecta deocamdata si din fericire directivele UE. Carnea înca este carne iar legumele (alea de gradina) la fel.

    Zacusca e un fenomen destul de frecvent, pentru ca se face tot anul si în cantitati mici. Si aici cu unele rezerve: gogosarii si ardeii capiati înca nu s-au inventat iar pentru sucul de rosii, masina de tocat si faimoasa trompeta la fel. Dar oricum mai bine decât deloc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cora si Dan - sufar ca nu gatesc, asha ca voi continua chestia cu vinetele.
    Cora, eu, de citziva ani deja, daca nu am femeia la mine in casa, nu mai coc vinetele direct pe flacara, cum scrie la carte, ci ca pe ardeii coptzi, adica pe o chestie plata, de metal (nu stiu cum se cheama), sau intr-o tigaie joasa, sa pot sa le/ii intorc ushor, fara sa ma frig de margine.
    E drept, am soba cu gaz, dar cred ca, daca sacrifici pentru acest scop o tigaie medie si o incingi bine inainte de a pune vinetele/ardeii in ea si pui gazul la maximum, ca sa se faca cit mai veloce posibil, vei avea rezultate mult mai bune decit in cuptor. Incearca o data si spune ce a iesit.
    Iar sint invitata la masa, la un amic extrem de dragutz, care o sa ma mai si duca (din proprie initziativa, nu eu l-am rugat) cu masina la aeroport, cind plec - si nu am nici un chef si nu stiu cum sa ma fofilez. plus ca era de fatza la chestia cu Renato si diareea din Catedrala, ce dracu sa mai inventez? A fost el la noi la cina aseara si, la plecare, mi-a zis ca de ce sa manince el singur si eu singura (ca prietenul la care shed e la lucru pina la 10 PM azi, ca asha lucreaza, draga, parlamentul European pentru cetatzenii sai, nu? ce naiba!)? mai bine mincam noi doi iar impreuna. In fine, vad io cum fac.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sosesc, sosesc, pana ajung eu acasa, voi o sa dormiti deja... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Offtopic - vaz la suzi ca leushteanu se cheama 'lovage', nu 'lovelace' cum am zis io, dar ceva-ceva tot imi ramasese pe cerbel. Desigur, partea cu love, cu sentimentu, cum ar veni, ca sint fata sufletista. In fine, satz termin povestea: am mincat cu acela, care mi-a sunat la usa, cu doo quiches in mina si mi-a adus si tzigari. Noroc ca a vrut sa plece imediat, ca avea nush ce dosare de revazut pentru brainstormingu de miine (e o dementza aici, toata lumea brainstormeaza pe si cu toata lumea pe chestii de eficientizare), asha ca a fost scurt and not painful at all. Si nu a mai trebuit sa mintzesc. Uff!

    RăspundețiȘtergere
  13. esti totala, dar macar nu-i dai omului sperante desarte... crezi ca te place? :)))
    Hai ca o sa raspund mai pe-ndelete p'orma, cand ajung acasa. Somn usor la europeni! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. ei, am pierdut un comentariu...

    ziceam io că da, vinetele la cuptor ies fără gustul ăla de uşor afumat. se pot face şi la grătar, dar direct pe jar, nu pe grătar, să se ardă un pic coaja. şi, din nou zic, NU se toacă la mixer/blender/chestii, ci se toacă de mână cu cuţit de lemn/plastic.

    cu masa, cora, am lăcuit, dar nu te gândi la cine ştie ce japonezisme :-) am cules o masă lăsată de vecini în cartier cu beletul de "gratis" pe ea (se practică şi aici); o masă de lemn numai bună de bucătărie, da' avea lacul original cam pătat de urme de căni si pahare, aşa că am şmirgheluit si am dat iar cu baiţ. vre-o trei straturi, cred.


    aaa, şi am mai făcut ceva duminică, am asista cum mama urs din Bear Park de aici din Berna s-a căţărat într-un copac să dea jos frunză fragedă pentru puii ei. uite şi poze, în final mănâncă toţi tacticosi.
    https://picasaweb.google.com/cristiandogaru/Barengraben?authkey=Gv1sRgCKbt4tiP9NLsXA#

    RăspundețiȘtergere
  15. PS Cora, în America făceam vinete şi pe plita electrică, că aveam all electric, ies si aşa, da mizeria e mai mare, tre' să cureţi spiralele alea termice după aia. pe aragza la flacără nu'ş cum fac că nu fac mizerie. poţi să pui o folie de aluminiu dedesubt, în jurul arzătorului

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu, draga, ma place ca persoana. Cred ca il distrez, ca el e genul tacut si serios si modest si reliable, iar eu sint din cale afara de zuza, probabil. Stii tu, el foarte nordic, eu foarte latina.
    Dar nu sint chestii de'amoare, pe mine nu mantereseaza nici o nanosecunda, iar dinsul, oricum, e gay.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ok, venit acasa, mancat, sunt la capitolul relaxat.

    Quebecoisfier, nu cred ca stii ca ne-am mutat in Rive sud, la casa, am parasit insula(cu putina strangere de inima)... alors prima primavara cu curatit de curte, tre' sa ne facem patio. Abia dupa aia scoatem gratarul, etc. :)

    Dan- ai tractoras in care te urci sau doar masina de tuns iarba? adica tu il impingi pe el sau el pe tine? Eu am una electrica cu fir... cine m-o fi pus sa cumpar cu fir, sa vezi nebunie cand vreau sa tai gazonul in jurul piscinei.

    RăspundețiȘtergere
  18. vera- si eu care credeam ca e vreo idila de genul el te iubeste "in secret" da' nu asa de in secret ca sa nu vezi... si tu nu esti interesata ca si tu la randu-ti " in secret" pe altcineva... ar fi fost palpitant. :)
    Pai daca lucrurile sunt asa clare puteai sa te duci la masa, sau n-aveai pur si simplu chef?

    RăspundețiȘtergere
  19. Tapirul, asa cum spuneam mai sus ne-am mutat la casa si ne trebuiau multe. La bloc gunoiul era in garaj undeva si cand aveam lucruri care nu ne trebuiau le lasam acolo la vezeala. Asa am "facut rost" de mandrete de parasol(cu tot cu pietroi care cantarea mai mult de 10 kg), un carucior de pus furtunul si multe alte chestii pentru casa.

    Da, ma gandeam ca ai fi invatat in Japonia tehnici de lustruit/ lacuit, stiu ca japonezii sunt cei mai buni. Sa fi dat si tu 20 de straturi asa. :)

    Cat despre vinete, le fac in cuptor sau pe gratarul cu gaz (nici nu stiu daca am voie cu gratar cu lemne aici in cartier, la bloc nu aveam), plita electrica abia am schimbat-o, e din sticla... ma si vad incercand sa dezlipesc vinetele de pe sticla... :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Dan - uitasem pulpele de rata. Eu iau pulpele de rata deja confit, cele pe care le cumpar sunt produse in Qc si sunt de foarte buna calitate. Doar le incalzesc. Ieri le-am facut pur si simplu cu cartofi fierti in coaja, apoi decojiti , taiati felii mari si bagati cateva minute la cuptor cu ulei de masline, apoi presarat coriandru tocat.
    Si o salata de asparagus - oparit putin, taiat in bucati de 3 cm lungime si amestecat cu salata asortata. Peste toate se toarna putin otet balsamic si putin ulei(eu am pus de susan).
    Daca am in casa, pun in salata si migdale tocate(sau chiar nuci) si decorez cu jumatati de capsuni. Un deliciu.

    RăspundețiȘtergere
  21. Mai vorbim mâine, vin din gradina, am tuns, suflat, aspirat, broaiat, iarba, frunze, alea, alea, tot ce era, n-am mai stat sa aleg. Sunt un pic rupt.

    RăspundețiȘtergere