vineri, 17 februarie 2012

O. K. Harris

Ivan C. Karp este unul din "art dealer"-ii avangardisti ai secolului 20, un caracter efervescent si cu un simt al umorului proverbial. El a deschis prima galerie de arta in SoHo, NY, in anii '70, fiind facut "responsabil" de intreaga dezvoltare artistica a binecunoscutului cartier de mai tarziu. Tot el e, zice-se, e cel care i-a descoperit si promovat(impreuna cu Leo Castelli), cand nimeni nu voia sa stie de ei, pe Andy Warhol si Roy Lichtenstein. Cei doi "dealers" sunt de asemenea renumiti pentru rabdarea, compasiunea si respectul cu care-i tratau pe artisti, in acea lume nebuna a banului, faimei, a suisului si coborasului in spirala... /Despre renumitul Leo Castelli si legatura lui cu Romania, pe care a iubit-o si despre care a vorbit cu drag, o sa scriu probabil alta data./

Karp si-a numit galeria din Soho O.K. Harris, dupa indelungi clipe de gandire... si cand era asaltat de artistii carora nu putea sa le faca fata si in nici un caz sa-i expuna pe toti(vedea cam 10 pe zi), le spunea politicos ca domnul O.K. Harris e foarte ocupat si ca pot sa lase cateva lucrari daca vor, dar el nu le poate promite nimic. Bineinteles ca domnul O.K. Harris n-a fost vazut niciodata in galerie. :)

Poate-l vedem in cele cateva zile de periplu primavaratic la The armory Show, primul nostru "art fair" adevarat. Abia astept, abia astept!
Sunt in cautare de restaurante bune in Manhattan, eventual in Soho, dar merge si aproape de 92 si 94 Pier, cine stie si cunoaste, cateva nume, va rog! Eu stiu vreo doua cafenele, unde se mananca bine la pranz, nimic mai mult.

Un sfarsit de saptamana insorit va doresc!

5 comentarii :

Zdrîngu spunea...

Cred că e ceva în aer cu arta asta modernă, că m-a tîrît și pe mine unul mic la o expoziție de Keith Haring la care fusese deja cu școala. Acuma e plin de "bébés rayonnants" prin casă și de-abia am reușit să-l împiedic să picteze pereții.

lektor spunea...

Cica asta ar fi restaurantul danez cel mai shyque din NY, deschis de curind si vizitat de tot felul de imparati si regine cucuiete:) Are si pagina de bucfeis, deci sigur e bun:)

Cora_ spunea...

dnul Zdrangu, ce frumos!!! lasati copilul sa picteze tot, pereti, perdele, mai tarziu o sa valoreze o avere perdelele alea... :)

va ramane varianta sa-i cumparati pensule, acuarele, creioane, etc si sa-l lasati sa creeze(presupun ca e deja facut). cand ma gandesc ca mai tarziu, cand o sa fie el mare si noi nu(in cel mai fericit caz f. batrani), el va fi cel care va crea, cumpara, vinde arta. du-l in galerii si muzee, nu conteaza in care, da' du-l.

Cora_ spunea...

merci, merci, d-nul lektor! nu stiu cum o fi mancarea(si parca nici nu mai conteaza), da' decorul e bestial. lampile alea mari, scaunele si faianta de pe perete(stil vintage) m-au cucerit. basca pagina FB. io-i dau un "like". :))

vale spunea...

Nu va mai obositi cu pensulele si pinzele pentru copii... Parisul deja cumpara din rasputeri tot ce prinde in materie de street art. Prin urmare, tinerii artisti au intuit ca desenul pe pereti este mai greu de instrainat. Cu cit peretele este mai expus public si conectat cu un eveniment social cu atit valoarea va creste. Arta este acolo unde sint oamenii, adica in strada ... :)

PS. Excelent ales acel nume: O.K. Harris ! mi se pare extrem de vesel. ;)