sâmbătă, 5 mai 2012

ciresule, frunza rara

Primavara. Sambata cu soare. Zi plina. Ne-am trezit cu noaptea-n cap si gandul dupa verde. Voiam un conifer micut, eventual filiform, pentru platbanda din fata casei, ce parea oarecum debalansata si care-si cerea drepturile ori de cate ori o priveam. Si mai voiam sa ne uitam dupa copaci mai mari, acum ca nu mai avem piscina, ne gandim sa plantam cat mai multe in curtea din spate. Deocamdata ne facem planuri, curtea din spate e cam urata si trebuie procedat metodic, incepand cu un nou "patio", ca noi vara mancam afara.

Iesim pe la ora pranzului de la Botanix, cu masina incarcata, ca de obicei. Si cu promisiunea sa ne intoarcem.
Am cumparat filiformul, vreo 10 ghivece cu plante diverse(am luat iar maci si niste garofite) si... atentiune... mi-am cumparat cires care face cirese negre si dulci!!!! Nu stiu cand incepe sa rodeasca(am uitat sa intreb), dar cred ca-l voi privi cum creste, mai rau ca un copil...
Ajunsi acasa, ne-am apucat de plantat, nici de mancare nu ne-a ars. In timp ce puneam plantele am realizat ca in fata casei nu mai avem loc, ne mai trebuie un copacel intr-un colt si gata. Dar exista o solutie... sa extidem platbanda cu plante si sa micsoram peluza.

Asta-i clar semn de "microb" numit gradinarit. Unii ar putea zice ca e "consumism"(he he) si ar fi adevarat, daca nu mai toate pasiunile(exceptand uitatul pe pereti) n-ar presupune un obiect al muncii sau o materie prima.

Am actionat deci asupra obiectelor muncii pan-am facut basici la maini,  da' ce pot sa va spun e ca acum ma simt ca intr-un dans cu ingerii... Sa fie de la plante, sa fie de la bere???  Cam in doua saptamani urmeaza rosiile si ardeii . :))  

9 comentarii :

  1. Io voiu sa stiu: ciresul cu cirese negre si dulci e pomul care face picotas, negre si dulci si fara simburi?
    Am mincat o singura data in Spania, in luna mai, doar atunci se gasesc, si niciodata de atunci incoace si au trecut vreo 500 de ani.
    Daca asta e cireshul tau cel nou si leaga, ai prins pe dumnezeu de un picior. Keep me informed, please.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu n-am mancat niciodata cirese fara samburi, nici nu stiam ca exista. Ma indoiesc ca e acelasi pentru ca asta se coace in iulie si in plus e un cires "canadian" care rezista in zona 5 climatica, adica la foarte frig. Dar are nume romanesc, il cheama Stella.:)
    Fructele sunt inchise la culoare si dulci. Sper sa rodeasca repede, ca e cam micut. Voiam sa iau unul mai mare, dar asta era singurul autofertil, adica daca-l voiam pe-ala mare, trebuia sa mai iau altul ca sa devina fertil... adica sa iau toata familia. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. m0am dat pe site la botanixul tau.
    Deci acum visez numai alte si alte ghivece de plante....

    RăspundețiȘtergere
  4. am uitat sa spun ca microbul se ia... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vrei ardei? Iti trimite baiatu` Jalapenos, daca vrei, numa` sa nu ma injuri dupa aia :)

    RăspundețiȘtergere
  6. dragut din partea ta, multumesc mult, dar n-am voie sa introduc in Canada seminte, plante sau fructe, fara sa am o mie de aprobari de la o mie de ministere... altfel ti-as fi zis sa-mi trimiti seminte de ardei "ciusti" si "cornu' caprii"... nu al caprei, al caprii, da?:)) Astea erau soiurile de ardei ale copilariei mele. Aaaa, si mai era ardeiul "romanesc", asta era ala lung si iute, se punea la otet si era bun la sarmaleeeee. Nu gogosar, nu capia, alea erau mofturi de oras...:))

    Merci oricum pentru oferta. Am inceput sa mananc ardei iute, mai ales in ciorbe. Mi s-a facut pofta de-o mamaliga cu ciusti. Am gasit un fel de ciusti aici care se vindeau mai mult de fason(sunt marocane), erau intr-un magazin de produse naturiste si tanti aia-mi explica cum c-a auzit ea ca sunt bune pentru sanatate.
    I-am spus ca da, ca eu asta mananc de copil si uite ce sanatoasa sunt. I-am spus sa le parporeasca pe foc, apoi sa le scoata in mujdei de usturoi unde sa piseze o rosie. S-a uitat la mine cu ochi mari... :))

    RăspundețiȘtergere
  7. haha, aici sunt ciusti la magazinele turcesti. Am luat un borcan, iutzi bine, scot dinc and in cand la ciorba, mooama ce bunatate.

    RăspundețiȘtergere