joi, 17 mai 2012

Ciutura

Apoi facem la dreapta la rascruce, acolo unde se opreau intotdeauna cu mortii si ingenuncheam plecand fruntea in colb in timp ce copii chicoteau asteptand ploaia de monezi. Lasam in stanga curtea CAP-ului, cu cladirile cojite de straturi succesive de var si pe poarta caruia intra dimineata si iesea seara, fara sa stie prea bine de ce, Costica al lui Amarascu, tarandu-si in tarana aceleasi cizme de cauciuc murdare de balegar.

Dincolo de gardul de sarma, in soprul cam stramb fusese candva motorul de lemne, pe vremea cand satul asta respira viata, iar motorul lucra. Imi rasuna inca in minte strigatul metalic, la fiecare muscatura zimtata. Azi nimic din toate astea nu mai sunt, iar copii nici macar n-ar crede c-au fost, daca Ilarie al Capatinii n-ar pastra amintirea vie. "Musca al dracului, ma, fiara", zice razand, dezvelind dinadins jumatatea de deget ramasa, cu infatuarea unui ranit pe front.

In fata ochilor se iveste digul, strajuind satul intr-o parte, ca o fortareata - marturie a luptei cu apele - apoi in departare, podu'al lung. Vama. Vamile. Viata ramane dincoace. Dincolo e necunoscutul. Pana si drumul se ingusteaza si devine alunecos. Facem la dreapta, coboram, apoi urcam din nou.

In stanga, cimitirul, in care pana si crucile-au ingenunchiat parca, obosite. Cate-o floare, se iveste pe ici pe colo, de sub ierburi. Unii si-au acoperit mormintele cu ciment, semn de bunastare. Sau poate de neaducere-aminte. Dar cei de sub lespezi ne-asteapta. Ei nu se grabesc...
In dreapta curge, desi pare sa zaca, firul de apa mocirlos. Oare apele devin negre de tristete? In departare, pe dealul din dreapta se proiecteaza satul cu case mici, albe, de oameni sarmani. Tacut.

Inaintam cu greu, pana la biserica nu mai e mult. Ma intreb atunci si n-ar fi pentru prima oara, de ce e atat de departe de sat? Oare pentru a avea timp sa-ti pui toate intrebarile?


2 comentarii :

mosu spunea...

Uauu... fain de tot textul asta! De unde l-ai scos?

Cora_ spunea...

merci, Mosule, fusese pitit bine, printre amintiri... :)