vineri, 12 aprilie 2013

Coloana fara sfarsit

In Germania, la Hamburg, exista un monument contra fascismului.
O coloana paralelipipedica din otel(acoperita cu un strat subtire de plumb), inalta de 12 metri, cu fetele netede, a fost inaltata in mijlocul pietii in 1986... Artistul caruia-i apartine opera se numeste Jochen Gerz.

Artisti si notabilitati au facut apel la cetateni, care erau invitati sa vina sa-si puna numele pe coloana, sa semneze adica, daca sunt impotriva fascismului. S-a pus o placa explicativa langa monument, tradusa in 7 limbi. Pe masura ce semnaturile se inmulteau si-i acopereau baza, coloana se infunda in sol(in spatiul deja amenajat).

In anul 1993 coloana a fost complet infundata in sol. Tot ceea ce a ramas in piata este un patrat de sticla prin care se vede fateta superioara a acesteia. Coloana e acolo, in pamant. Doarme. Sau doar somnoleaza. E prezenta. Si ne priveste prin ochiul de sticla... 

Mi-ar placea sa existe un monument similar contra comunismului. Care sa fie inmormantat, pe masura ce noi romanii semnam. Ma intreb cati ani ne-ar lua noua ca sa-l facem sa dispara?

PS- Pe placa nu sunt numai semnaturi, ci si graffiti, sloganuri pro-nazi, zvastici, zgarieturi, scrijelituri, etc. Fiecare ce-a fost in stare. Pentru ca, in general, suntem ceea ce semnam.

6 comentarii :

 1. Foarte faina ideea. La noi ar trebui luate niste masuri si mai drastice. Sa zicem ca dupa ce ne paraseste maestrul ilici, sa-i fie cosciugul pus la verticala si ingropat doar cite zece centimetri pe an. Chestia cu placa e geniala, as semna-o si eu:)))

  RăspundețiȘtergere
 2. Prea tarziu atunci.
  Nici cea mai grea temnita n-ar putea rascumpara raul pe care l-a facut Romaniei. Dar omul asta nu are constiinta, altfel ar fi inteles ceva din tratamentul care i s-a aplicat la Montreal in 2005, cand a avut neobrazarea sa calce aici si cand a fost huiduit si s-a aruncat in el cu oua stricate.

  Dar concluzia lui a fost ca la Montreal sunt toate scursurile societetii romanesti(mai aminalule), care nu s-au putut adapta in Romania. :))

  RăspundețiȘtergere
 3. Suntem ceea ce semnam.
  Semnam ceea ce suntem.

  Si eu as merge la un asa monument. Pt raul care vad si la umbrele comunismului.

  RăspundețiȘtergere
 4. Arakelian, ai semna, de exemplu un monument contra marginalizarii tiganilor? Contra celor care fac bancuri "inocente", dar cu conotatie rasista? :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Daca ar exista si la noi o coloana asemanatoare, ar fi atit de inalta incit oamenii ar considera ca nu are nici un rost sa o ingroape... ar dura mult prea mult!

  RăspundețiȘtergere
 6. Da, da, am concluziona ca e cam tarziu ca sa schimbam trecutul si ca e deja greu sa schimbam prezentu', l-am mai injura o data pe Basescu sau pe Iliescu(va-ntrebati de ce nu pe Ponta) si-am pleca la casele noastre sa prindem jurnalul Andreei Esca, OTV ul, sau Antena poporului... si acasa am bea o tuica, uite-asea de suparare. :))

  RăspundețiȘtergere