vineri, 12 aprilie 2013

Coloana fara sfarsit

In Germania, la Hamburg, exista un monument contra fascismului.
O coloana paralelipipedica din otel(acoperita cu un strat subtire de plumb), inalta de 12 metri, cu fetele netede, a fost inaltata in mijlocul pietii in 1986... Artistul caruia-i apartine opera se numeste Jochen Gerz.

Artisti si notabilitati au facut apel la cetateni, care erau invitati sa vina sa-si puna numele pe coloana, sa semneze adica, daca sunt impotriva fascismului. S-a pus o placa explicativa langa monument, tradusa in 7 limbi. Pe masura ce semnaturile se inmulteau si-i acopereau baza, coloana se infunda in sol(in spatiul deja amenajat).

In anul 1993 coloana a fost complet infundata in sol. Tot ceea ce a ramas in piata este un patrat de sticla prin care se vede fateta superioara a acesteia. Coloana e acolo, in pamant. Doarme. Sau doar somnoleaza. E prezenta. Si ne priveste prin ochiul de sticla... 

Mi-ar placea sa existe un monument similar contra comunismului. Care sa fie inmormantat, pe masura ce noi romanii semnam. Ma intreb cati ani ne-ar lua noua ca sa-l facem sa dispara?

PS- Pe placa nu sunt numai semnaturi, ci si graffiti, sloganuri pro-nazi, zvastici, zgarieturi, scrijelituri, etc. Fiecare ce-a fost in stare. Pentru ca, in general, suntem ceea ce semnam.

6 comentarii :

lektor spunea...

Foarte faina ideea. La noi ar trebui luate niste masuri si mai drastice. Sa zicem ca dupa ce ne paraseste maestrul ilici, sa-i fie cosciugul pus la verticala si ingropat doar cite zece centimetri pe an. Chestia cu placa e geniala, as semna-o si eu:)))

Cora_ spunea...

Prea tarziu atunci.
Nici cea mai grea temnita n-ar putea rascumpara raul pe care l-a facut Romaniei. Dar omul asta nu are constiinta, altfel ar fi inteles ceva din tratamentul care i s-a aplicat la Montreal in 2005, cand a avut neobrazarea sa calce aici si cand a fost huiduit si s-a aruncat in el cu oua stricate.

Dar concluzia lui a fost ca la Montreal sunt toate scursurile societetii romanesti(mai aminalule), care nu s-au putut adapta in Romania. :))

O femeie spunea...

Suntem ceea ce semnam.
Semnam ceea ce suntem.

Si eu as merge la un asa monument. Pt raul care vad si la umbrele comunismului.

Cora_ spunea...

Arakelian, ai semna, de exemplu un monument contra marginalizarii tiganilor? Contra celor care fac bancuri "inocente", dar cu conotatie rasista? :)

vale spunea...

Daca ar exista si la noi o coloana asemanatoare, ar fi atit de inalta incit oamenii ar considera ca nu are nici un rost sa o ingroape... ar dura mult prea mult!

Cora_ spunea...

Da, da, am concluziona ca e cam tarziu ca sa schimbam trecutul si ca e deja greu sa schimbam prezentu', l-am mai injura o data pe Basescu sau pe Iliescu(va-ntrebati de ce nu pe Ponta) si-am pleca la casele noastre sa prindem jurnalul Andreei Esca, OTV ul, sau Antena poporului... si acasa am bea o tuica, uite-asea de suparare. :))