joi, 18 aprilie 2013

Fuarte important

Am gasit dude in Canada. E drept ca se numesc mure albe, sunt uscate si nu au niciun gust, dar sunt dude si asta e tot ce conteaza.
Cand o sa gasesc urzici comestibile(eventual verzi, ca uscate se vand la magazinul de ceaiuri), o sa-mi mai implinesc un vis.



15 comentarii :

  1. Sigur au ceva proprietăți terapeutice:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper, ca poate asa pot sa le mananc. Ca altfel n-au nici un gust... :)
    Mi-am mai luat si cirese de pamant, "Goldenberries" uscate, astea sunt chiar bune, dulci-acrisoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hhahah, scrie pe spatele pungii ca murele sunt unul din putinele alimente care contin "Resveratrol", un agent anti-imbatranire, prezent in pielea strugurelui negru din care se face vin rosu...

    Care mure, ca ale mele sunt dude? Astia scriu "n'importe quoi"... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru o clipa mi-am imaginat si eu azi ca vad urzici, dar nu, erau legaturi de menta de gradina. Chiar si asa, n-am putut sa linistesc usor gandul fugit dupa urzici...

    RăspundețiȘtergere
  5. E unul din alimentele care mie-mi lipsesc in Canada, mai ales acum primavara, cand mama imi spune ca le gateste. Culmea e ca am fost si la tara, am batut cateva hectare de padure in lung si-n lat si nici urma de urzica... nici macar de-aia moarta n-am gasit.

    Tare trist. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. saracie mare acolo. Eu aici le gasii pe marginea drumului, unde se pisa cainii (urzicile cresc in sol cu azot). Ce nu gasesc in Belgica asta: usturoi verde si loboda. Cata saracie...

    RăspundețiȘtergere
  7. Tu vorbesti serios? Sol cu azot? N-am fost niciodata buna la chimie, dar azotul din solul agricol si din salamu' nostru de toate zilele(nitritii adica), nu sunt prea buni pentru om sau animale...

    Habar nu am sub ce forma mai poate exista azotul, tot ce stiu e ca el da denumirea de "NOXE", care vine de la oxizii de azot rezultati din arderea combustibilului:NO, NO2, NO3... adica generic NOX. Deci creca nu e bun, oricum am da-o.

    Da' poate ne lamureste un cunoscator intr-ale chimiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lectia de chimie: azot, azotati, azotiti, nitrati etc. sunt o gramada de compusi pe baza azotului, unii buni unii nebuni. De ex. aerul contine peste 70% azot, 21% oxigen, si alte cele ( Co2,Heliu, vapori de apa si cate or mai fi).

      Lectia de biologie: unele plante au nevoie de composi pe baza de azot mai mare. Altele fizeaza azotul din aer, vezi unele bacterii, vezi fasola, aducandu azotul din aer intr-o forma fertila vietii si plantelor. Solutia naturala este de plantat succesiv sau concomitent combinatii de plante.
      Lectia de agricultura traditionala: din amintiri, mamaia facea macerat de urzici pt a... hrani pamantul. Un fel de vitamine ale plantelor, urzicile continand mult fier, azot, si inca ceva-uri care ... nu imi mai aduc aminte. Ce imi aduc aminte ca era o chestie urat mirositoare.

      Ștergere
    2. Lectia de biologie (2): proteinele sunt formate din aminoacizi, gruparea amino- are azot.

      Ștergere
    3. Nume, am vazut si eu acum pe Wiki ca atat aminoacizii cat si ureea au in compozitie gruparea NH2. Asta-i trebuie urzicii ca sa se dezvolte?

      Ma intreb cat e de posibil ca urzica sa "incerce" azotul din nitrati pe post de junk food al urzicilor? Adica sa-si duca si ea copii la McDo, duminica... :))

      Ștergere
    4. junk food ? haha, da, cam asa.
      De fapt, eu vad urzicile ca niste sanitari. Unde traiesc, convertesc ureea in forme 'hranitoare' altor plante.

      NUme, cu proteinele si aminoacizi, si azot, apai aici e deja 'exper level' :) - vad pe wiki ca sunt 22 de tipuri de aminoacizi proteici ...

      Ștergere
  8. nici eu nu ma pricep la chimie dar pot sa-ti confim ce spune arakelian, cel mai strasnic cresc urzicile pe langa gard, acolo unde se usureaza toata lumea.... ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cand ies la alergat ma tot uit pe malul garlei poate poate prin tufisurile alea o creste ceva interesant, dar pana acum doar iarba simpla si flori galbene de podbal. Saracie mare in solul asta de oras, am ajuns sa urasc gazonul... are multe avantaje, dar si iz de artificial.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dude! Am mâncat multe dude când eram mică, aveam un dud pe stradă în care ne cățăram, îi foloseam o creangă pe post de leagăn și ne îndopam de dudele lui care ne colorau dinții și fața încât apa și săpunul deveneau de prisos. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu stiam ca petele de dude negre se duc cu visine. Adica ma mozoleam cu dude si apoi si cu visine. Si la finalul verii incepeam sa decojesc nuci :)

      Ștergere