miercuri, 22 mai 2013

Sculptorul

Robert Roussil s-a stins pe pamant, pentru ca lipsea o stea acolo sus... una stralucitoare. Poate ca de aceea a tinut sa ne lase mostenire perfectiunea si sa creeze atat in ultimii doi ani, in ciuda varstei si a bolii.
Nu, nu te vom uita!

5 comentarii :

O femeie spunea...

Nu ii cunosc opera.
Dar uitandu-ma la desene, astea din film, pot sa zic ca sunt ABSOLUT IMPRESIONATA!!!

Cora_ spunea...

Mai ales ca le-a facut la 86, 87 de ani... acum avea 88.
E unul dintre cei mai mari sculptori ai Quebecului, dar de fapt traieste de cativa zeci de ani in Franta, deci e al Frantei... desi cred ca e destul de cunoscut in lume.

A creat opere monumentale in Qc si nu numai, una este aceasta si a fost unul din artistii care au contribuit major la miscarea de eliberare "la revolution tranquille" de sub jugul bisericii, in Quebec.

Claudia spunea...

Am urmarit si eu clipul si finalul a venit neasteptat: atat de multa munca...
Opera pe care ai dat-o exemplu am observat-o si eu odata in perigrinarile printre blocurile de sticla, dar deh, fara sa stiu despre ce e vorba, mi s-a parut interesanta si am trecut mai departe. La capitolul asta am vazut ca e plin Montrealul de tot felul de creatii, sculptate, pictate, de tot felul...

Cora_ spunea...

Da, la Montreal arta face parte din viata oamenilor. La propriu. Poate si de asta oamenii sunt mult mai toleranti ca in alte parti...

In zona unde era hotelul vostru, in Cartierul International, mai exact in "Place Jean Paul Riopelle" este un complex de sculpturi/fantana arteziana numita "La joute", de o frumusete fara margini, realizat de Riopelle, unul din cei mai mari artisti québécois.

Vezi ca de obicei sunt placute pe care scrie cine e artistul( pentru ce te intereseaza) si poti sa descoperi apoi singura restul despre artist.

Despre metroul montrealez am sa scriu un mesaj separat, de mult vreau s-o fac. :)

Claudia spunea...

Tocmai am descoperit un artist roman Octavian Olariu in parcul Rene Levesque, de-altfel plin de sculpturi, si am ajung la concluzia ca or fi si muzee in Montreal, dar e si orasul in sine un fel de muzeu in aer liber.
Pai sa scrii, am de gand sa ma "intorc" in oras ca prea ma simt ca la tara aici in Verdun :D