sâmbătă, 27 iulie 2013

seminte

Scrisesem un post cu-o introducere mai lunga decat cuprinsul si incheierea la un loc, asa ca dupa ce l-am gatat, incantata de cat de bine arata, am sters introducerea. Si-o sa va prezint abrupt si sec, din ciclul "vitaminele si mineralele noastre cele de toate zilele", ce-am mai introdus nou in alimentatie.

Am redescoperit, pe langa batul de chibrit dupa cum bine stiti, semintele de dovleac, care se vand la cutii de 200-300 de grame si din care tii 2,3 saptamani, daca mananci asa cat incape in palma, dupa masa de pranz.
Si-am descoperit pentru intaiasi data si prima oara(da da, stiu, dublu), varza Kale(brassica oleracea), care pe langa ca e extrem de bogata in potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, vitamina K, vitamina B12 si vitamina A, este si foarte gustoasa. Eu o prepar fie pe abur, fie in apa fierbinte, daca sunt grabita, apoi o scurg si torn peste ea un amestec de ulei de masline, otet balsamic si putin usturoi pisat. E DE-LI-CIOA-SA langa orice forma de proteina.

Si-am mai descoperit azi, din absoluta intamplare, semintele de canepa(nu de-aia de se fumeaza, hi hi), care mi-au fost oferite gratuit la magazinul de unde cumpar mancare. Nu le-am gustat inca, dar doamna mi-a povestit cum se pot consuma, apoi am cautat pe net si-am vazut ca sunt un aliment complet, continand cei 9 aminoacizi esentiali, omega 3, 6 si 9(tre' sa vad ce e aia, cica e buna pentru frumusete) si multe minerale: magneziu, calciu, zinc, siliciu, iod, crom, tungsten, etc.
Hahahah, cu putin fier facem un otel de arc, nu alta! Sau macar un filament de bec... pentru atunci cand ne pica fisa...

Deci cam asa. Un weekend mineralizat va dorescx! :))

107 comentarii :

  1. Mulţumesc, eu intenţionez să mănânc salată verde azi. Şi lubeniţă roşie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niste lubenita tre' sa cumpar si eu, mi-ai facut pofta. Am tot cumparat pepene galben, e alimentul favorit al pisoiului. :)

      Ștergere
  2. Mulțumesc, la fel! Eu merg la prânz cu socrella (ne invită, brusc a început să-și sărbătorească și ziua onomastică :) și o să-i dau cu Omega 3 si calciu din pește. Mă uitam în cămara improvizată într-un dulap de bucătărie: nu tu murături, nu tu zacuscă: un raft cu semințe și nuci, unul cu făinuri și alte cereale, unul cu ceapă, usturoi și ce nu trebuie să fie păstrat la frigider.

    voi aveți hrișcă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E romanca socrella ta? Daca da, trebuie ca o cheama Irina, e mai putin probabil sa fie Prohor, Nicanor sau Pamena(dupa cum scrie la calendar). :))

      Ce ma distreaza numele de apostoli, sfinti si alti mucenici, mi-a ramas de cand eram copil si ma puneau vecinele bunicii sa le spun daca e zi de cruce rosie... :))
      Deci sa fie sanatoasa si iubita socrella ta!

      Exista faina de hrisca(sper ca am tradus bine, in franceza e sarrasin sau blé noir), eu una n-am cumparat faina, insa un sortiment din pastele pe care le cumpar sunt din sarrasin si sunt f. bune, doar ca mai tari dar oricum noua ne plac "al dente".
      Hahahaha, toate pastele pe care le consumam sunt din grane care mai de care mai ciudate, in romaneste nici nu le stiu numele, trebuie sa le traduc cu dictionarul. :)))

      Ștergere
    2. Nu e româncă, dar voia să ne scoată ochii că n-am fost la Roma când era ziua ei onomastică. Ieri în calendarul catolic era Nazario :D Am mâncat, până la urmă, o salată din couscous cu năut și niște zarzavaturi crude. Da, da, hrișca e sarrasin.

      Ștergere
    3. Nazario facatorul de nazuri... :))

      Acum ceva vreme am cumparat si eu couscous, l-am preparat si mi-a iesit super din prima, desi nu ma asteptam(citisem ca e complicat). Am facut apoi un tabbouleh care si el a fost de vis. De obicei mancam asa ceva doar la prietena mea Iman care e marocanca si care gateste bine.

      Ștergere
  3. eu am ramas la nivelul de seminte de floarea soarelui, si susan ( ce le pun la chifle).
    Varza aia nu stiu ce gust are, cum se gateste, nici sa o recunosc in piata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varza seamana mai degraba cu o salata decat cu varza, decat ca trebuie sa o fierbi putin ca sa se inmoaie, ceea ce dovedeste totusi ca e o varza. E foarte buna la gust, P zicea ca e mai buna decat spanacul. Eu am preparat-o cum am zis mai sus... aparita/fiarta pana se inmoaie foile, apoi pus ulei + otet(lamaie) + putin usturoi.
      Am vazut multe retete de chipsuri cu kale, facute la cuptor. Daca nu sunt cu grasime multa, pot fi chiar bune.
      Si am mai gasit o reteta de "smoothie" cu kale, abia astept sa vad cum e, am niste banane congelate si tot nu stiam ce sa fac cu ele...
      De recunoscut? Sunt sigura ca te descurci! :)))

      Ștergere
  4. Ascultati comanda la mine: patrav la gratar cu niste dovlecel si udat cu un roze ultrarece la o terasa supraincalzita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pastrav la gratar... of, of, mi s-a ofilit salata de pofta. :))
      Sunteti inca in tara muma?

      Ștergere
    2. voaaaaaaaai, am ajuns si eu in tara muma pentru o perioada. e foarte cald iar vecinii matusa-mii unde stam s-au apucat sa faca o casa fix in rand cu ea si acuma ca lucreaza la acoperis cam au vedere in buda noastra. da, tara noastra, nu o comoara, ci o comedie. mbine, eu n-am nicio rusine, doar nu o sa imi crape vezica din cauza ca-s astia tonti :))). daca vor sa fie partasi la mictiunea mea, le doresc mult spor :)) (OMFG!)

      Ștergere
    3. Hhahhahha, T-A-R-E. Am inchiriat acum cativa ani un aparthotel in Buc, undeva langa ateneu(eram in vacanta in Ro, cu P). Ne despartea o straduta de o cladire a unei alte institutii muzicale, nu mai stiu care, unde se faceau repetitii.
      Intr-una din dimineti, in timp ca ma dusuiam cu spor, observ un domn care fuma la o fereastra si privea exact in directia mea... acuma nu stiu daca m-a chiar vazut, dar dat fiind faptul ca aveam geam transparent si lumina aprinsa, cred ca da. M-am intors cu spatele si-am continuat, ca nu era sa ies din dus cu sapunul pe mine. :)
      Deci da, va dorim spor la pipi! :)

      Ștergere
    4. dupa asa o experienta mi-am propus sa ma inscriu la un rialiti sou ceva, big bradar sau de genu' :)))

      Ștergere
  5. yeps.. coacere intensa.. dospire.. insaminatare:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiu... anul trecut, pe langa cele cateva zile la mare, restul le-am petrecut mai mult in interior, din cauza caldurii.

    Lui V ii place in ro? Nu i se pare plictisitor? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. saracul, nu mai suporta nici caldura, nici traficul, nici fumatorii din restaurante:))

    vrea acasa:)

    RăspundețiȘtergere
  8. ca sa nu mai vorbim de faptul ca i-o fi dor de prieteni... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum e prea cald pentru pastrav la gratar... salatele sint singurele care functioneaza pe astfel de vreme. Cu multe seminte si rosii... in ce priveste tungstenul e probabil la fel de folositor ca aurul in organism... Trag concluzia ca nu prea se incred oamenii in vitaminele industriale ale companiilor farmaceutice! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a făcut mama păstrăv la grătar, săptămâna trecută. Cu niște risotto de hrișcă alături, uite cum se închide cercul comentariilor (mele!). Fără rose' că era ora prânzului și în timpul săptămânii.

    RăspundețiȘtergere
  11. of, luna iulie! ce poezie!

    dar daca exista constiinte care sustin ca pastravul necesita racoare, zic sa-i propunem lui hponta sa abroge caldura si s-o amine pina la craciun.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ultima amintire cu pastrav din romania este de la Voineasa unde m-am imprietenit cu niste copii care pescuiau nu departe de locul unde faceam eu plaja. Le-am dat ciocolata si a doua zi m-au cautat toata pajistea sa-mi dea pastravi. A trebuit sa le explic cum ca stau la hotel si n-am cum sa iau/pregatesc pestii, spre dezamagirea lor. Am facut insa poze cu pesti si copii.

    Sa mor daca stiam ca pastravul e in franceza "truite", ceea ce inseamna ca am mancat aici si habar nu am avut ce mananc. Exista insa mai multe feluri de "truite": "truite arc en ciel", "truite saumonée"(asta e roz somon), "truite fardée". Hahahaha, auzi, fardata!

    Acum trebuie sa vad care e de apa de munte... cu prima ocazie cand ajung la pescarie, investighez. Si ghici cum va fi preparat? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. meh, si in Austria tot de crescatorie e. oricum, medicul nostru de familie ne spunea odata, cand ne-am intalnit intamplator la o crasma :)), ca pestele in general e cel mai toxic aliment, chiar daca (sau in special) daca e peste oceanic, din cauza de ape poluate. ce naiba sa mai cerem... :(

      Ștergere
    3. ps: fardee: astfel constatam ca nu se umbla numai cu cioara vopsita, ci si cu pastravul fardat :p

      Ștergere
    4. Bun, eu nu prea inteleg: sa fie pastravul prost pentru ca e ieftin, sau e ieftin pentru ca e prost, sau e ieftin petru ca e de pastravarie si e hranit cu faina si alte chestii?

      Atunci ce sa mai zicem de puii, porcii si vacile pe care le mincam la restaurant? Alea ce maninca?

      Mersul la crisma nu inseamna doar bagat de potol la mat, asta poate fi facut foarte bine si acasa.

      Ștergere
    5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    6. Sa inteleg ca atunci cind intri undeva si ceri un bøf, il maninci doar daca papila iti spune ca animalul a fost crescut liber in pampas si vinat cu sageti de lemn si virf de silex?

      Ștergere
    7. good Lord, ce-mi mai plac controversele alimentare si puristii :)). people, relax. there's no more such thing as bio, cum zice o prietena de-a mea englezoaica. tot ce mancam e contaminat cu te miri ce. asa avem si noi rosii "bio" in gradina, da' Dumnezo cu mila ce modificatura genetica o fi in plantele alea :)). singura chestie pe care o mai putem face e sa gatim bine si sa frecventam restaurante cu bucatari buni. in rest, zic ca n-are rost sa mai discutam, rili. asa ca, fara paruiala, va rog :))

      Ștergere
    8. Dar de roze ce parere aveti? Cum trebuie baut la o terasa, mai ales daca e cald afara de trazneste?

      Ai pune gheata in pahar?

      Ștergere
    9. mai bine ca austriecii: facem un Kaiserspritzer si am terminat balciu :D

      Ștergere
    10. unde-s frapierele, unde-s ghețurile, unde-s roze-urile haiducilor? (și-or avea și sulfiți, nenorocitele)

      păstrăvul meu era de la munte, de la Stânceni, să fie clar!

      Ștergere
    11. detest aceasta conversatie, ca asa mi s-a facut o pofta de niste peste la grataaar! nici nu mai conteaza de care (mbine, sa nu fie hamsie ca nu rezolvam nimic)

      Ștergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Galant ca intotdeauna, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt delicioase discutiile voastre, domnii mei! Daca nu va impungeti, parca nu sunteti voi. :))

    Da ma, asa e cu pestii, daca sunt din mare au mercur, daca sunt la crescatorie non bio au antibiotice si alte rahaturi, daca sunt la crescatoria bio se intampla sa fie prea grasuni(pe langa ca sunt scumpicei).

    Voi ce mai puneti langa pastravul la gratar? In afara de mujdei cu o rosie pisata... miam miam(am vazut ca Monica a pus hrisca).
    Pe de alta parte io n-as pune gheata in paharul cu rosé, ci mai degraba invers. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. varianta bunicilor:mamaliga
      varianta mea:barabule
      Varianta de capitala occidentala: linte, sote de morcovi, sau salate de verdeturi

      Ștergere
    2. obligatoriu mujdei. Frecat sa aiba consistenta de maioneza.

      Ștergere
    3. nu în pahar, Cora, în frapieră!

      Ștergere
  16. Presupunind ca vorbim exclusiv de un pastrav pur si curat ca lacrima della muntii padurea neagra, as pune drept garnitura niste rosii provensale garnisite cu piper tratat cu aerul muntilor pristini corsicani si as folosi numai gheata grønlandeza ca s-o combin cu o picatura de roze tainic smulsa din maruntaiele mediteranei la apus de soare.

    Puristii ca vor spune ca gresesc, probabil.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sunteti totali, auzi, esti oribil... loool
    Fara usturoi adica? Ca io sunt mai de la tara, as pune si neste usturoi. :))

    RăspundețiȘtergere
  19. åk, trebuie sa recunoastem ca nu se maninca usturoi la mamaliga, ce sa mai zicem de mujdei!

    dar o brinza økølogisk la burduf ar merge, chiar daca plasticul anvelopar e obtinut industrial printr-un proces de cracare.

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Vai, dar fara Ponta ne vom plictisi ingrozitor, cat sa vorbesti si despre-o mamaliga? :))

    Lupta se da deci intre mujdei si mamaliga. Mujdeiul nu merge nici cu couscous sau orez, deci nu-mi ramane decat sa-l consum cu paine... Oricum pana il prepar am timp sa schimb reteta.

    RăspundețiȘtergere
  22. eh, asa nici cartofi nu se mananca cu mamaliga (vai, si iata ce contradictie: cartoful merge cu usturoi, mamaliga nu, uat tu du, uat tu du...), dar asta nu ne impiedica pe unii dintre noi. auzi, Cora, da' tu de unde stii de rosie cu usturoi? mnom mnom, ca si noi tot asa facem, mostenire de la strabunicu sarb ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum adicalea cartofi fara mamaliga? Cum adica usturoiul exclus? Vai,vai, anulam pasiunile copilariei, cartofi noi, scosi din pamant, innabusiti , cu ceapa verde, marar, si muuult mujdei, mamaliga moale rasturnata alaturi, si desert obligatoriu branza ( la mamaliga).

      Mujdei in care se scurgea o juma de rosie ( eventual fripta pe plita) se mai facea si in fundul Moldovei, la bunicii mei. Acum, eu nu tin minte daca si altii faceau, prin vecinataturi, ca nu mancam prin sat...

      Ștergere
    2. meh, la mine s-a uitat patrat o hexperta in nutritie (mda). mi-am aparat insa vajnic baricada, prin urmare inca mai mananc cartofi cu mamaliga (e drept, o data la un catralion de ani, dar totusi ;)) )

      Ștergere
    3. Da, de rosia coapta(sau nu), maruntita, apoi pusa in usturoi stiu de la bunica din Oltenia.
      Dar de cartofi cu mamaliga nu stiu, bunica-i manca cu paine. :)))
      Acest minunat obicei s-a pierdut, recunosc. Creca ar fi si greu sa-l conving pe P sa-l practice. :))

      Ștergere
    4. Am fost aseară la un restaurant pugliez (?!) cu bucătărie ca în Puglia, sudul Italiei, na! A vrut să-mi dea nenea proprietarul ceva cu orez și cartofi. Am zis că dacă nu merge cu mămăligă de ce să meargă cu orez.

      Ștergere
    5. am auzit ca in puglia se consuma doar orez sicilian si cartofi de peru, top de top:)

      Ștergere
    6. Eu nu știu pe cine stai tu să asculți! Apropo, Scotti cultivă orez în România. Unde ne e meiul nostru lăsat de daci?

      Ștergere
    7. Monique, ai fost la pui?(in fr. "Les Pouilles" sau "La Pouille") :))

      Mi se pare normal atunci sa vi se dea orez si alte boabe... Dar orez cu cartofi? :))

      Ștergere
    8. Mie mi s-a pus pe mancat couscous de ceva vreme(ador gustul si e si simplu de facut), as manca zilnic, da' mi-e sa nu i se taie bietului om, desi incerc sa-l "asortez" diferit. :)
      Peste, abia luni, cand la mine e sambata.

      Ștergere
    9. Nuuuuu, am fost la restaurant, am spus!
      Eu sunt în perioada „orzo”. dar alternez cu cous cous. Cine știe ce carențe alimentare avem:)

      Ștergere
    10. Doamnele mele, degeaba sinteti fane orz si cuscus daca buruienile dvs cresc cu dioxid de carbon provenit din arderi de combustibili si nu cu gaz økø iesit din algele mediteraneene.

      O intrebare suplimentara la dvs. Am un invitat amerloc saptamina viitoare la mine acasa, de origine scandinava, caruia m-am gindit ca i-ar placea un antreu de cod marinat cu rondele de ceapa rosie si zmeura, pe un pat de piine de secara si udat cu acvavit della congelator.

      Problema e felul principal. Ar merge calcan pe legume si pinot blanc? Ma gindesc ca intr-o lume atit de distrusa si poluata ar fi o crima sa servesc un peste care traieste la mai putin de 1000 de metri adincime.

      Ștergere
    11. Personal cred ca doi pesti la aceeasi masa e prea mult... eu i-as da fructe de mare la antreu(o salata cu fructe de mare si mango) si peste la felul principal...
      Cu vinul cred ca te descurc singur. :))
      Ce e ala acvavit(io mis mai de la tara asea)? :)))

      Ștergere
    12. Asigara-te doar ca fructele de mare au trait printre corali... loooll

      Ștergere
    13. N-ai auzit de Nordguld akvavit? Åk! Puritatea cea mai pura a apelor filtrate de namoalele de turba, combinate cu ierburi magice lasate della thor si freja..

      Dar de ce nu merg doi pesti? Pe bune acum. Vinul rosu ar merge foarte bine si cu niste brinzeturi tepene la sfirsit. Porc økø nu gasesc la mine in sat.

      Ștergere
    14. Nu stiu daca merg sau nu doi pesti, dar eu n-as pune doi, as lasa papilelor placerea de-a savura si pastra gustul unuia singur. Le-as pregati pentru festin cu ceva fresh - o salata - care sa le stimuleze numai...

      Ștergere
    15. De nordguld akvavit nu auzisem, vezi daca nu mi-ai trimis o sticla? :)))

      Ștergere
    16. Mirarea mai mare e că nu continuați cu bere neagră.

      Cât despre pește, clar nu poate fi urmat de carne. În bucătăria italiană poți continua cu pește, dacă între antreu și felul doi intervine un fel întâi neutru. Dar trebuie să te oprești aici, dacă îi dai și cu fromajuri cred că papila gustativă se va supăra!

      Francezii au alte reguli pe care eu personal nu le cunosc.

      Mă întristează că l-ați făcut pe Zdrîngu să-și șteargă comentariile: departe de adevăr nu era, chit că nu avea cum să ne garanteze că toate crescătoriile dau făinuri animale peștilor, când problema e de fapt că le dau antibiotice.

      Sper că am înțeles bine că noi conversăm și pentru faptul că avem simțul umorului.

      Ștergere
    17. Monica, la cine te referi cand zici: "l-ați făcut pe Zdrîngu să-și șteargă comentariile"?

      Ștergere
    18. Da, presupun ca e vina mea, am intins coarda prea tare. M-am enervat, asta e. Imi pare rau, daca ajuta la ceva.

      Ștergere
    19. D-nul Zdrangu, daca ceva ce am zis eu te-a suparat, imi cer scuze, n-a fost cu intentie si iti sugerez sa ne evitam cu gratie, nu vreau sa ranesc pe nimeni inutil. O spun cu tristete, caci tu stii ca imi esti drag.

      Pe lektor ar trebui sa-l cunosti bine si sa fi decis pana acum daca il accepti cu bune si rele, ce dracu, va cunoasteti de-o viata! Pana la urma mistoul lui nici nu era indreptat neaparat impotriva ta, poate nu stii dar eu chiar mananc 100% bio.
      Nu m-am simtit vizata sau insultata pentru ca mie mi se cam rupe de ce cred altii despre asta si in plus stiu ca lektorul nu m-ar jigni. Adica eu l-am acceptat ca prieten asa cum e, iar cand ma deranjeaza ceva i-o spun, ca nu suntem copii, ce naiba?

      In fine, pana la coada fiecare face ce vrea cu comentariile lui.
      Sa fiti veseli!


      Ștergere
    20. Am o intrebare pentru lektor si monica, voi chiar tineti cont de regulile astea in bucataria franceza+italiana? Si daca da, de ce?
      Pe mine regulile ma incita sa le incalc hahahhaa.
      Adica ma iau mai mult dupa "feeling" si incerc sa nu amestec chestii ciudate, mai ales cand am musafiri putin cunoscuti, dar experiementez cu succes cu cei apropiati. hihihi

      Pentru vinuri cer parerea expertilor, in rest nu. :)

      Ștergere
    21. Avantajul cu bloggerul e ca iti poti sterge comentariile.

      Adevarul e ca discutia ma plictisea ingrozitor si din cauza asta ma si enerva pe masura.

      Noi sa fim sanatosi.

      Ștergere
    22. Eu nu tin seama de nicio regula in bucatarie, ma iau dupa ce decide nevasta-mea sa faca:)

      Am zis o prostie mai sus cu codul (=torsk) marinat, de fapt e hering (=sild) marinat. Chestia e dulce, in sos de curry, iar cu piine de secara si acvavit merge fantastic. Nici nu-ti dai seama ca e peste.

      In schimb calcanul e diafan, usor la stomac, merge perfect cu un alb mineral si e loc pentru brinzeturi inainte de dulce.

      Daca v-am plictisit, ma iertati.

      Ștergere
    23. Cora: țin cont, pentru că în lumea simțurilor există reguli consolidate în timp pe principiul pornești de la mic la mare, de la puțin aromat la foarte puternic, de la o ciupitură la o lovitură de baros. Credința mea nu a picat din seninul snobismului ci din documentare serioasă în domeniul bucătăriei italiene, care are o vârstă și presupun eu că s-a ținut cont de toate astea.
      Cora, aș zice că mai degrabă crezi tu că încalci reguli. Când o să o faci o să ți se pară că ultimul fel de mâncare pe care l-ai avut în farfurie nu are niciun gust.Experții care dau sfaturi pentru vinuri tot pe asta se bazează.

      Despre Zdrîngu: v-am acuzat pe voi toți :P, pentru că eu n-am intervenit în discuția cu pricina, doar v-am urmărit de pe margine obosită de amintirile unei conversații pe aceeași temă în care eu prezentam ca alternativă la peștele de crescătorie (care în Italia uneori crescătoria e un perimetru bine delimitat situat chiar în mare) cu ăla lăsat liber să bea din pata de petrol.

      Hai să fim sănătoși, doar am început de la niște semințe de dovleac! Astea, dacă nu-s prăjite, depurează!

      Ștergere
    24. Monica, n-a zis nimeni nimic de snobism, eram doar curioasa. Vad ca lektorul se ascunde dupa coada. Nu tine, dom' profesor, nu tine!

      Nuuu, regulile nu le incalc, pentru ca nu le citesc, daca le-as citi, as fi tentata sa fac exact pe dos. Nu-mi plac "codurile" sau orice chestie care "inregimenteaza", fara sa am nimic impotriva celor care le practica. Doar ca eu le gasesc plictisitoare si ma fofilez cat pot. :))

      Poti sa imi dai si mie un exemplu unde, in discutia de mai sus, mi-am dat cu parerea sau am spus ceva pe care tu l-ai judecat ca fiind ofensator pentru d-nul Zdrangu? Nu de alta, dar vreau sa vad cat sunt de cruda si obositoare, fara s-o fac dinadins. Merci.

      Ștergere
    25. Dl. Zdr. are uneori un fel de-a se exprima care pare 'patronizing' si uneori se supara daca e contrazis in acelasi stil.

      Banuiam ca vom ajunge la un conflict daca voi continua sa-l tachinez dupa ce m-a declarat oribil, obsedat de ponta si specialist in deturnari/rastalmaciri. Deci vina e a mea, pe bune, trebuia sa ma opresc.

      Ștergere
    26. Dacă e pe așa să-mi spui de ce s-a supărat! Doar nu din vina mea care am tăcut mîlc! :)))

      În tot acest timp în Ro se guvernează, cu majoritate parlamentară cu tot, mai mult prin ordonanțe de urgență.

      Despre reguli și gusturi, sunt obiceiuri create în timp, na! Deloc plictisitoare, au logica lor, dacă afli de la ce au pornit. Să-i auzi pe italieni cum se supără dacă nu pui sosul potrivit peste o anumită formă de de pastă făinoasă! Ca să afli pe urmă că forma, textura, compoziția pastelor le face să absoarbă sau nu sosul, și atunci are logică să nu le combini aiurea. Plus regiunea din care provin fiecare. N-o să găsești paste în formă de scoică sus la munte:)

      Lektor, dar la brânzeturi ce licoare dai?

      Ștergere
    27. Monica, eu te-am intrebat pe tine, daca voiam sa-l intreb pe Iliuta/dnul Zdrangu, il intrebam pe el. Te intreb pe tine, pentru ca tu ai afirmat ca l-am ofensat. Vorbesc foarte serios, pe ce ti-ai bazat afirmatia?

      Tare complicat trebuie sa fie sa aplici totul cu sfintenie/regulile astea de bucatarie. Ce bine ca nu locuiesc in Italia! As fi considerata o paria, caci citirea originii unui sos sau forma macaroanei ma lasa rece. Gata, inchei aici. :)

      Ștergere
    28. No, ca să CHIAR încheiem: n-am zis nicăieri că l-ați ofensat, tu ai adus cuvântul în discuție.

      „Mă întristează că l-ați făcut pe Zdrîngu să-și șteargă comentariile.” am scris eu .

      Omul a răspuns, citez:

      ” Adevarul e ca discutia ma plictisea ingrozitor si din cauza asta ma si enerva pe masura. ”

      Ștergere
    29. Hahahhaa, ai declarat asta: "Despre Zdrîngu: v-am acuzat pe voi toți :P, pentru că eu n-am intervenit în discuția cu pricina, doar v-am urmărit de pe margine obosită de amintirile...".

      1) Te-am rugat sa-mi dai un exemplu CONCRET de ceva ce am zis si pentru care ma acuzi, cum spui mai sus.
      2) Ce anume din ceea ce am zis eu te-a obosit?

      Ștergere
    30. Mie-mi plac conflictele, chestii, rastalmaciri si scandaluri, obsesii si oribilitati, dar zau daca merita.

      Sa nu uitam ca hponta a plagiat:))

      Ștergere
    31. ma, io nu ma cert (sunt extrem de bine dispusa dealtfel), vreau si eu sa stiu doar cu ce am fost ticaloasa...

      Ștergere
    32. D-na Cora, dar n-ați fost ticaloasa. Cum spuneam, discuția m-a plictisit / enervat. N-am avut altceva de zis decit ca pastravul din comertul socialist e de cacat. Restul n-au fost decit reactii la cald la provocari rastalmacitoare, reactii pe care totuși le mențin.

      Ștergere
    33. Mai zic o data: zdr. e un patronizer care se enerveaza la culme cind e contrazis; eu l-am contrat, el a sters. Atit si nimic mai mult. La fel ca baiatul acela della plaja lunga.

      Ar fi pacat sa expandam si sa misinterpretam. Cel mai la indemina e sa ma declarati pe mine responsabil de vina, sint mai mult decit dispus ca sa mi-o asum:)

      Ștergere
    34. Acuma ca ați găsit aceasta interpretare cu aparenta logica, ce mai știți de Gelutu, d-l Lektor. Ce-o mai fi făcând el? Mi-era tare simpatic, si Ponta începe sa îmi fie, chiar dacă a plagiat.

      Ștergere
    35. Gata, acuma chiar ca ma opresc. Îmi asum patronizeriatul si ma duc sa îmi iau calmantele. Trăiască Ponta (si Antonescu)!

      Ștergere
    36. La naiba, la cit de nasol sint poate ca ar trebui sa ma declar fan ponta & antonescu, vad ca fiindu-le adversar creez simpatie prin respingere:)

      Dl zdr., va iubesc, degeaba faceti pe nasolul. Gelutu e bine mersi, in buiabesa.

      Ștergere
    37. O cafelutza, D-nul Zdrangu? Dar dumneavoastra, dl. Profesor? Cu doua cuburi de zahar, parca? Sau c-o ciocolatica? Looolll

      Va las putin singuri, pareti sa va intelegeti de minune, ca de obicei... ma duc sa pun pe gratar pastravul cel roz cumparat din comertul socialist si care vai, nu e bio. Asta o zic pentru mine, ca chiar mi-as fi dorit.
      Am doar o nedumerire: oare sa fac mamaliga sau sa fac mujdei cu rosie + orez? Sau poate un piure... Voi ce parere aveti? :)))

      Ștergere
    38. Hahaha, exact, perfect, pastrav roz cu piure:))))) Din pacate lumea nu stie despre ce e vorba, dar cu un chardone merge la fix:)



      Ștergere
  23. aha... acum am inteles: semintele folosesc la studiul picturii abstracte in Canada! Asa-i? :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Hahhahaha, punct ochit! Ajuta la concentrare, da. Mai nou mananc si nuci, mi-e teama sa nu se degradeze cei cativa neuroni ramasi. :)

    In alta ordine de idei, azi a trecut cineva pe la mine care mi-a spus ca oficiul de emigrare quebecois a fost inchis cam un an de zile. That's way... maybe.

    RăspundețiȘtergere
  25. ai gustat canepa? mie-mi place mult, dar e cam scumpa pt cat bag in mine cand pun mana pe-o punga.
    omega 3 vegetal e, din cate stiu, mai putin "eficient" ca cel din peste pentru ca are nevoie de nu'sh ce metabolizare care poate fi usor impiedicata (de alcool, de febra, de nu mai stiu ce...). vorbesc despre cel din semintele de in; despre canepa ar trebui sa caut. in orice caz n-am vazut in nicio farmacie supliment vegetal de omega 3-6-9, toate-s din peste.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ma intrebam ce e cu tine de-ai disparut din blogosfera, da' m-am gandit ca vrei o pauza... :)
    Nici eu n-am vazut supliment de omega3 vegetal.
    Canepa mie mi se pare cam ciudata la gust, un pic cam gretoasa, asa ca am pus-o in salata si e ok. Semintele mele sunt crude, m-am gandit ca de-aia. A ta e prajita?

    RăspundețiȘtergere
  27. semintele mele tot crude.
    am fost in vacanta (Tara Bascilor) si n-am prea avut timp. maine la munca, de dimineata :-/ de 10 luni nu mi-am mai pus desteptatorul, nasoala vara cu schimbul de tura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca n-a fost greu inceputul si ca vacanta a fost minunata. Poate pui si tu poze din vacanta, fie pe blog, fie in alta parte. Te pup. :)

      Ștergere
    2. Fost inceputul greu si vacanta faina.
      Pus poze (in alta parte).
      Te pup

      Ștergere
  28. Eh...se pare ca oficiul quebecois are metode de lucru mai stranii. In legatura cu asta am trimis un "mail de la om 3";)

    PS. De la o vreme simt o nevoie stranie de a minca miezul acela din simburii de caisa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primit. Stop. Raspund dupa pastrav. stop. Felicitari. stop.

      Eu mananc dintotdeauna samburii de caisa. stop. :))

      Ștergere
  29. Vad ca toti sunteti de acord ca pestele inainte de carne cah. La mine-n casa intotdeauna a fost intre antreu si carne. Acum la batranete maica-mea l-a inlocuit cu sarmale :)

    Ca mujdeiul nu merge la mamaliguta am auzit prima oara la Lektor.
    Poate in Ardeal, ma gandesc; nu'sh.

    RăspundețiȘtergere
  30. Lektore, heringul de care zici e in sos curry sau in sos de mustar?

    RăspundețiȘtergere
  31. Ei draci nu merge mujdeiul la mamaliga, contram si eu la dl. Zdr.

    RăspundețiȘtergere
  32. In fine, a fost mujdei cu rosie si orez, delicios! Pestele a fost neasteptat de bun, in final l-am facut la cuptor, gratarul cred ca si-a dat duhul in seara asta sau doar a vrut sa-mi joace o festa(eu am gratar cu gaz, cel cu lemne e de mult interzis la noi in cartier). :))

    RăspundețiȘtergere
  33. Citat:
    "...pana la coada fiecare face ce vrea..."
    Aaa... păi de ce n-ai zis așa dă la-n'ceput?
    chelalalu.
    ......................
    Hauzi bre Zdrângule, belea ce ejti: te superi ca văcaru' pă sat, și mai și îți ștegi gloaba când bei prea mult.
    Ți se rupe ție de lumea care te hapreciază, corect?
    Bravo, băh, bagă sterio. Dubleu, dublon, alea.
    Ia să vedem... tanti Cora mi-a dat cu flit în ochi cu aparatu' dă presiune; am fost io prost să mă inervez?
    Nu taică... oricine are momentele alea... în special fimeile.
    Zic să pui la loc gloaba, să faci ciocu' mai mic și să nu te oftici când te amușin io la manșeta dă blugi. Parte dîn joc, ce dreaq'...!
    Și nu mai șterge ce zici, că nu se mai înțelege nimica. Atitudine dă 'telectual mioritic... ori tu nu ejti, de ce te prefaci?
    Hai... aș înțelege dacă ți-a scăpat un "aia mă-ții!" - da și acolo... dac-ai fost sincer, se admite.
    Pentru conformitate... în "discuția" dîntre dumneata și amatoru' dă mititei... io țineam cu tine.
    Ham-ham!
    ................................
    Așeaa... deci unde eram?
    Aaa, da!
    La subect.
    Bre... dacă toti muriți dă dorințe dă zinc, potasiu, fier și calciu... dă ce nu luați pilitură... praf de coji dă oo - dă la prăvălia dă chimicale?
    Luați o linguriță... e cam la fel ca o tonă jumate dă semințe, ce dreaq'!
    Eficient, ieftin, alea. Tot p-acolo îl scoateți, că nu se hasimilează.
    Fosforu' acuma... e simplu: ronțăiți măciulii dă chibrite.

    Cora, filamentu' cică e dă volfram, ceva gen, nu dă fier.
    Cică e și tocsic, dacă îl consumi la chilogram.
    E și scump.

    În hîncheiere:
    1) Cel mai bun pește proaspăt e conserva dă sardele dă la Riga, în ulei.
    2) Cu lămuie, evident.
    3) Zdrîngule, tu ai jucat "Nu Te Supăra Frate" când ierai mic?

    RăspundețiȘtergere
  34. Auzi blegoo, milena penkowa a scris de curind o carte in care zicea ca neaparat trebuie sa ne luam minim un ciine pe linga casa, ca scade tensiunea, plus ca creste hipotalamia si bucuria. Tu esti cåtzålul virtual care confirma diagnoza.

    Exact tu lipseai de aici. Tin minte c-ai mai incercat sa educi blogeri fara voia lor in spirit drept-mahalescian, iar unul dintre pacienti mai ca n-a facut petitie la nsa ca sa-ti amusine gipanul.

    RăspundețiȘtergere
  35. Don' profekksor, io nu desperez, că-s javră dă mahala, am profesionala la bază, alea.
    Maidanez, care vaz'ică.
    Am mai fost p-aici, a mai dat tanti Cora cu borcane dîn balcon... deh, ca-n mahala.
    Da' cum ziceam, io nu-s supărăcios, nu văz rostu'.
    Nea Zdrîngu acuma... zicea bine ce zicea... undeva, când s-a luat unchiu' Dănuț dă el; dacă nu ierea semnătura, puteam să zic că-s io care-am scris.
    Doar că el scrie mai corect, mai hortografic așea.
    Mie-mi pare rău că el se oftică repede... da' așa e unii, mai aprigi și degrabă vărsătoriu dă sânje, alea.
    Cam ca Tapiru', așea.
    Da' n-ai cum să te superi pă ei - c-așa sunt, dacă n-ar fi, nu s-ar povesti.

    Cu cățeii lu' Milena... e cu dus-întors: ce câine-ți iei, ăla ejți. ori invers, cum zicea Safta Nebuna, când esplica cum dai jos sutienu' dă pă fete.
    Tu bunăoară... ești material dă boxer: mare și încăpățînat.
    Ori rotweiller, ceva gen.
    Nea Zdrîngu... ceva o corcitură dă doberman, musai cu coada tăiată și urechi decupate; ține minte tot, nu iartă nimic, se supără din te miri ce.
    Tanti Cora... se știe: o biglă.
    http://media3.s-nbcnews.com/j/MSNBC/Components/Video/121008/x_nn_ktu_beagles_121008.video-260x195.jpg
    Dar da, un cățel te ajută să vezi veața așa cum e, nu cum crezi tu că e.
    :-)

    RăspundețiȘtergere
  36. Mestere, am zis asa: "si multe minerale: magneziu, calciu, zinc, siliciu, iod, crom, tungsten, etc.
    Hahahah, cu putin fier facem un otel de arc, nu alta! Sau macar un filament de bec... pentru atunci cand ne pica fisa..."

    Adica cu elementele enumerate mai sus(cromul si siliciul in special) se poate face otel de arc, prin adaugarea fierului(ma rog, aliaje fier-carbon, daca e sa intram in metalurgia otelului).
    De filamente de tungsten ai auzit matale?
    Nu stiu ce scoala profesionala ai facut, sper ca era una de bucatari. :))

    Ma gasesc undeva in "bible country", intr-un hotel langa o biserica, cu o parcare de 5 ori mai mare decat cea a hotelului. Maine e duminica, ma intreb daca o fi plina... Tu te duci maine la biserica? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. io-s creștin, nu bisericos.
      Duminica tai copaci, în general, că s-au înmulțit de zici ce-i aia.
      Îmi place cum ecsplici faza cu filamentu'.
      Fics ca pentru blegi.
      :-)

      Ștergere
    2. Peste pe masina ai? Ca daca nu, nu se pune. :))

      Azi am auzit cea mai dementa reclama la radio, in Carolina de nord, parca. Era la masini si zicea nenea ala asa: "Cand o sa auziti ce preturi avem, o sa suradeti atat de tare, c-o sa puteti manca banana pe lat". Rasei o jumate de ora dupa. :)))

      Ștergere
    3. Cel mai bun pește e sardeaua de Riga la conservă!
      Mișto reclamă.

      Ștergere