sâmbătă, 21 septembrie 2013

Vecinul meu (II)

"Vecinul meu praseste ciori
Vecina mea praseste farduri"...

Si cand nu praseste ciori si nici nu culege flori de camp,
se apuca sa faca dulceata. Iar cum P a fost tare amabil si i-a tuns gazonul in fata curtii dupa ce ne rugase sa-l tundem(a facut si el acelasi lucru pentru noi) , iar eu i-am udat rosiile si castravetii fara sa ma roage(i-am si mancat cativa si i-am si spus dealtfel), a venit sa ne povesteasca cum a fost in vacanta si sa ne aduca dulceturi pe care le facuse la casa lui de la tara.

Uite-asa am aflat de existenta acestor fructe: "gadelles" si "groseilles". Desi aparent este unul si acelasi fruct, "specialistii" spun ca nu, ca cele doua variaza in functie de culoare, ca sa nu mai vorbim ca sora lor cea mai bruneta se numeste "cassis". Mi-a dat si gelée de cassis si am primit instructiuni sa o mananc cu "foie gras". Iar cum eu nu mananc fois gras(in semn de protest impotriva abuzului contra ratelor, :))) ), astept cu borcanul nedeschis alte ocazii. 
Cum e dulceata de groseille? Buna, buna, ceva intre gustul de mure si cel de cirese negre, daca-si mai aminteste cineva minunatia aceasta.

Nici cea de rubarba cu ananas nu e rea, merita incercata. 

Ce voiam sa va mai spun, un truc pe care l-am vazut la gospodinul vecin, in gura borcanelor a pus ceara topita in care a facut o bucla de bumbac. Ceara se intareste, formand un capac sub capacul propriu-zis, care protejeaza contra mucegaiului/bacteriilor si pe care-l indepartezi usor, tragand de firul de ata.

"Vecinul meu praseste ciori
Vecina mea praseste farduri"...

Intrebare: Cine credeti ca praseste farduri? :))








9 comentarii :

  1. Pe la firfirci e foarte raspindit obiceiul de-a minca dulceata de mure (blåbær syltetøj) intinsa peste o felie de piine pe care se pune in prealabil niste brinza feliata gen riberhus sau danablu. Chestiei asteia ii spune in general ostemad med syltetøj.

    Revenind la subiect, stiu ca si ponta praseste ciori:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, si pe-aici se mananca sarat + dulce, aici e la mare cinste dulceata de "canneberge" si asta de "cassis".

      Si ca mancaruri "filets de porc glacés à l'érable". E bine ca nu intra siropul de artar prea tare in carne. Oricum eu m-am lasat de mancat porc si vita. Asta ca sa dau un alt subect de discutie. loool

      Sigur nu praseste caini... pe-aia-i omoara, impreuna cu prezidentul-marinar, luati de mana. :)

      Ștergere
    2. Parca pe blegoo l-as vedea dindu-se gros cu farduri, ca de ciori nu cred sa praseasca:)

      L-ai iertat pe blegoo sau tot banat e? Sa stiu daca pot sa-l fac cum imi vine la gura sau sa ma tem ca ma contreaza:)

      Eu daca-mi permiti i-as da o atenuanta: e ciine de rasa, crescut cu wiskas, cu ciorbe de peste, nu mai tine minte cum e cind ti-e foame..

      Ștergere
    3. Blegoo ma lasa rece. Sper c-a scris postul ala despre mine la el pe blog, ca sa se calmeze si sa ma lase in pace.

      Comentariile sunt la liber, poa' sa comenteze, dar daca pune iar placa aia stricata si prost inregistrata, o sa i le tai. Nu e prima data cand e agresiv, imi amintesc faza cu Stefan in Mahala. Tapirul e ingeras pe langa cum pot sa fiu eu de rea. :))

      Deci poti sa zici ce vrei tu. hihihi

      Ștergere
  2. si in Belgia, si in nordul Frantei se consuma fructe de padure: coacaze rosii, coacaze negre ( groseille), aggrise (sunt din aceeasi familie, dar mai acre si cu spor mai mare la cules) - groseille de maquereaux ; porumbe , care la in Bucovina se culeg dupa ce da gerul ( cassis), afine (in nordul moldovei le ziceams i al porumbe la fel, doar ca le ziceam ca is din alea ce asteapta sa fie geruite ),

    Cu ceara, asa faceau si pe la noi (dar fara bumbac). Acum sunt borcane cu filet, si albine mai putine.

    Ce fac bastinasii de acolo, respecta retetele vechi cu sfintenie? Uimitor, a ajuns gospodina moldovianca mai moderna decat lumea moderna...

    RăspundețiȘtergere
  3. Vad pe wiki ca atat cassis cat si greseilles/gadelles fac parte din familia coacazelor.
    Porumbele sunt amare rau, de-astea mancam la tara la bunica pana ni se facea gura "punga", daca cunosti expresia. :)) Ai mancat vreodata porumbe mai necoapte?

    Vecinul meu are 70 de ani... poate de-aia. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am mancat, cum sa nu mananc? apoi am invatat de la batrani ca sa astept sa treaca bruma ( venea repede in N. Moldovei), am mancat si boz, desi lumea zicea ca sunt otravitoare, dude, agrise furate cu mana prin gard etc :)

      Aha, de aia cu vecinul :)

      Ștergere
    2. ti-amintesti ce constipau porumbele? :)))

      Ștergere
    3. nu pe mine.
      La cum mancam eu in copilarie, amestwcat si de prin copaci,nespalate, chiar aveam nevoie de asa ceva :)

      Ștergere