luni, 4 noiembrie 2013

biserici si sfinti... mai mult biserici

Dupa un curs si jumatate de arhitectura(la mai multe) si dupa examenul de azi care a durat 3 ore in timpul carora am scris non-stop si as mai scrie probabil si acum, daca nu s-ar fi scurs, am avut o revelatie, ajungand in marele hol al facultatii: bai, suntem intr-o biserica! Si nu in "orisicare", ci intr-una cu o arhitectura careia Viollet-Le-Duc i-a dedicat o intreaga scriere, aceasta fiind insasi referinta a ceea ce el numeste "stil", iar Pugin i-a dedicat un intreg tratat, pornind de la doua principii: cel de a nu exista element de constructie care sa nu raspunda la o functie anume si acela conform caruia orice element ornamental trebuie sa deserveasca constructia, sa fie deci secundar acesteia.

Cam la asta ma gandeam cand am iesit in holul imens dupa examen si ca desi sunt in scoala de aproape doi ani(vai ce trece vremea), n-am observat aceste detalii pana acum. Le-am privit dar nu le-am vazut. A trebuit sa am examenul asta ca sa le observ pe toate deodata, ca sa-mi intre in ochi si sa ma faca sa vorbesc singura. O fi urmarea faptului ca desi ma credeam o meseriasa ca recunosc deja cam toate tipurile de biserici, bazilici, catedrale si temple dupa primul curs si ca stiu sa enumar elementele lor componente(nu ca mi-ar ajuta la mare lucru in viata reala, dar asta e alta poveste), proful ne-a dat sa citim tratatul lui Pugin in engleza si sa te tii nebunie: "les contreforts" sunt "buttresses", "l'arc butant" devine "flying buttress", "la voûte d'arête" se transforma in "groined vault",  si cam asa cu toate cele o suta de elemente pe care tocmai ma laudam ca le stiu in franceza. Macar au lasat "le pinacle" pe-aproape, e un simplu "pinnacle" si domul, dom.

Deci, cum spuneam, mi s-a pleostit infumurarea cu textul lui Pugin, citeam si plangeam, citeam... dar am citit pana la capat cele 30 si ceva de pagini si am facut si planul de lectura analitica al textului(parca asa se numeste in romaneste) si bine-am facut, ca unul din cele 5 subiecte de azi facea referire la text.
Celelalte patru erau cu trimitere la Vitruve si a lui cabana primitiva, la "École de Chicago", Art-nouveau, Art déco, stiluri istoriciste(neo-gotic, neo-tudor, neo-renastere, neo-baroc, second empire, neo-roman), presupunand ca renasterea si barocul ni-l mai amintim inca si alte cateva pe care nu le mai anumar, nu de-alta dar ar trebui sa fiti deja impresionati major pana acum de cat sunt eu de desteapta.
Si am plecat spre casa tot facand trimitere de la stilul arhitectural al bisericii-scoala in care ma aflam, la textele care mi se invarteau in cap si care o sa mi se invarteasca inca multa vreme, pana o sa se astearna praful peste ele acolo in cap si-o sa le uit. Dar o poza tot am facut pana sa plec, poza pe care o s-o pun aici cu intrebarea: stie cineva despre ce stil arhitectural ecleziastic e vorba in propozitie si care sunt cele doua elemente inconfundabile care tradeaza acest stil, in poza alaturata?
Castigatorul va primi un premiu surpriza.

7 comentarii :

lektor spunea...

Neo gotic?

Cora_ spunea...

oooo, impresionant. Da' de ce? :)

Blegoo spunea...

de la ogivă și rozetă.

lektor spunea...

@cora: am dat simultan pe gugal cu numele celor doi mentionati de tine, si de acolo n-a mai fost decit un pas:)

vale spunea...

Gotic cu elemente Georges-Pompidou... ;)

Cora_ spunea...

lektor - vaaai, ai trisat care va sa zica, premiul se revoca! :)

vale, da, gotic cu accente contemporane(tubulatura ) si cu scari moderniste. :)
culmea e ca merg toate impreuna, poate o sa fac niste poze la un momant dat.

Anonim spunea...

eu nu particip la competitie, cunostintele mele de arhitectura sunt vagi, ignoranta mea insa nu e o scuza.

Am insa o intrebare: scoala o faci in fr sau in engl? Oricum, des chapeaux pt efort, chiar si in romana, in limba materna, pt ca sunt termeni, descrieri, cuvinte noi, si mai ales desene, pasi, etc.


Spor la scoala, pe mai departe!!!