sâmbătă, 1 martie 2014

Parerea lor, nu a nostra!

Avem aici conferinta de presa UE privind situatia cainilor comunitari din Romania din 12 februarie 2014. Situatia prezentata la conferinta a fost constatata prin deplasarea unor reprezentanti ai UE in Romania, in doua randuri: o data in decembrie 2013 si a doua oara in ianuarie 2014.
Iata ce zic ei(traducere rapida, fara pretentii de mare acuratete, cine e interesat e invitat sa asculte tot video):

"Avem probe, fotografii si filme pe care le-am facut la fata locului: foarte multi caini lasati nemancati si fara apa, tratati inuman in aceste adaposturi "publice" in care cetatenii nu au dreptul sa intre, deci adoptia devine astfel imposibila. N-am sa va arat aici pozele si filmele, pentru ca sunt socante. (Ati auzit, da? Ei considera socante pozele facute in Romania de ei insisi, deci cum le-or considera pe alea socante intr-adevar?)
In Romania se fac bani de pe urma cainilor: exista firme private care primesc f. multi bani publici sa prinda cainii si care fac din asta un business.

Solutia omorarii cainilor este extrem de scumpa si nu rezolva problema. Efortul trebuie concentrat pe sterilizarea acestora, in special a celor din mediul rural, caci cetetenii din aceste zone nu au bani(n-a spus ca traiesc in secolul 14, ca nu putea) pentru a face asta.

Solutia este sterilizarea masiva si adoptia, iar in cazul exemplarelor bolnave si agresive, practicarea unei eutanasii printr-o metoda considerata UMANA.

Au fost multe cazuri in care cainii au fost omorati in fata copiilor, aceasta cruzime fiind de-a dreptul IMORALA si atingand profund sensibilitatea oamenilor(aia care au, as adauga eu).
Avem motive sa credem ca plangerile pe care le-am primit de la cetatenii romani sunt intemeiate. In Romania s-au cheltuit extrem de multi bani pentru rezolvarea problemei cainilor si acestia sunt din ce in ce mai multi pe strazi.

In scrisoarea adresata primului ministru am citat-o pe Mahatma Gandhi care zicea: " We recognize a civilisation developpement and the stage of developpement by the way we treat the animals".

Incercam sa creem o atitudine in favoartea animalelor, in secolul 21, in Europa. In prezent Romania nu se ridica inca la un asemenea standard(se-aude, bai, si pana la voi in patul?). Am vazut ca exista probleme in Bosnia Hertegovina, in Ucraina dar din pacate nu avem nici o influenta in afara UE, pe cand situatia aceasta se intampla in UE, ceea ce creaza serioase  neplaceri cetatenilor UE si strica imaginea Romaniei in Europa. Cred ca autoritatile romanesti ar trebui sa se gandeasca serios la asta..."As adauga doar ca sunt convinsa ca pana si acum exista voci care vor gasi motive sa spuna ca sunt si astia niste idioti ca noi toti, cei care nu vrem uciderea in masa a acestor caini. Sunt convinsa ca exista extrem de multi si am ajuns sa nu-i mai condamn, desi uneori ma enervez rau. Am ajuns sa inteleg ca vina nu le apartine, asa cum vina de a nu folosi sapunul nu le apartine celor care n-au auzit de el. Asa cum vina celor care nu inteleg o limba straina nu apartine celor care n-au iesit niciodata din satul lor din creierul muntilor. Pot sa inteleg foarte bine ca exista oameni saraci cu duhul, la propriu, care nu vor pricepe niciodata ca lucrurile pot sta diferit de ceea ce ei stiu, doar pentru ca n-au cunoscut altceva. Trebuie doar sa gasim o cale sa-i facem sa inteleaga ca exista viata dincolo de catunul din munti, ca civilizatia nu se termina acolo unde se termina gardul lor de uluci, ci ca de fapt acolo incepe...

4 comentarii :

Anonim spunea...

in Romania multe probleme sunt legate de moralitate, si nu de o solutie tehnica, de aplicatie imediata.
Inca traim cu ideea bine infipta: altii sa rezolve problema, eu platesc impozit pt asta, generand si provocand mai departe aceasta problema.

Solutia insa depinde de noi, toti romanii.

Cora_ spunea...

Exista o mentalitate de acum 500 de ani, in Romania, asta este. Cu exceptia unora care au mai citit o carte sau au mai calatorit un pic, restul traiesc in lumea lor, tot asa cum traiesc unii americani care habar nu au ca "aiurea" viata poate fi diferita de ceea ce ei cunosc si fara sa se gandeasca ca poate reperele lor nu sunt absolute. In afara de bamburgher+cola/ mititel+bere unii n-au habar de nimic, asta e adevarul.
Bai, romanii nu mai au nici o scuza sa fie saraci cu duhul, daca nu sunt bolnavi sau cu retard mintal, gata, s-a terminat cu scuza ca a fost comunism. Saracia nu e o scuza pentru prostie.

vale spunea...

Nu cred ca e legat de saracie sau prostie... se apropie mai mult de problemele "culturale" ce tin de traditii datorate unor erori acceptate. Este ceva similar cu vinatoarea delfinilor Calderon in insulele Feroe sau cu datul in jujeu al ciinilor in Bulgaria. Desi exista politia animalelor si la noi, actiunile nu prea se vad... pina acum nu am auzit de amenda pentru abandon sau rele tratamente!

Cora_ spunea...

Da, dar pana la urma exista si compunenta "neiesire in lume" care te lasa sa crezi ca ce faci tu e corect si ca asa trebuie ca e peste tot.
Iar componenta prostie intervine(parerea mea) in clipa in care desi auzi sau vezi ca altii fac altfel, nu te intrebi de ce. Nu te intrebi ce castiga sau daca o fi bine sau rau. Nu-ti pui nicio intrebare, mama ma-sii. Ca romanul nu e curios de niciun fel in acest sens(nu e generalizare). Iar eu cred ca aceasta "curiozitate" de-a afla de ce altii fac asa si nu ca noi, denota inteligenta si duce neaparat la progres. Ca asa s-or fi dezvoltand natiile, nu facand ceea ce stiau de sute de ani de la stramosi.