marți, 8 iulie 2014

iaurt

Am descoperit de ceva vreme iaurtul/kefirul cel mai bun(fara exagerare) din toate cate am mancat si credeti-ma ca sunt mancatoare de drum lung. Se numeste Pinehedge farms si este produs la o ferma, undeva in Ontario.

Faptul ca atat iaurtul cat si Kefirul sunt produse direct in borcanul de sticla(nu de plastic) de 1kg si ca laptele nu e omogenizat inainte deci atunci cand il cumperi, continutul borcanului se "tine" de "il poti taia cu cutitul", face produsele delicioase. Cand il car am grija sa nu-l rastorn, ca sa nu se amestece.

In plus borcanul e reciclabil, deci iti poti lua dolareii inapoi cand duci ca mine la magazin sacosa plina cu borcanele plimbate prin metrou si autobuz. Imi place atat de tare kefirul asta ca prefer sa nu mananc daca n-am avut timp sa cumpar(se vinde doar la doua magazine aproape de galerie si la unul mai aproape de casa, dar trebuie mers cu masina). De multe ori kefirul se termina mai repede de pe raft si atunci cumpar iaurt.

Nimerindu-ma intr-o dubla ipostaza de carator de iaurt si invitat la o cina acasa la cineva, am rugat gazdele sa-mi puna borcanul la ei in frigider pana dupa... asa ca vrand-nevrand am inceput o discutie despre iaurt pe care eu bineinteles ca l-am laudat, ca doar de-aia il car ca nebuna in carca. Le-am spus ca il pot gusta daca vor si-as fi mers pana intr-acolo incat l-as fi oferit cadou daca trebuia, dar n-a trebuit...
Gazda mi-a spus: chiar, uite ce idee buna, ca e in cautare de iaurt bun. S-a adus borcanul, s-a turnat intr-un mic recipient si s-au pregatit lingurite. Dupa prima inghititura gazda a spus: "Aaaa, asta e iaurt european!". Si a lasat lingurita jos. Nuuu, imi vine sa strig, ASTA e iaurt, dar realizez la timp ca e in van si arunc un: daaaaa? cat am putut eu de neutru. Ei, zic apoi, e vorba de gusturi si chiar era vorba SI de gusturi, dar oare de ce numesc oamenii iaurt ceva ce seamana mai degraba cu inghetata? :)
Ma uit la P care nu zice nimic, doar face ochii mari si da capul intr-o parte... suficient cat sa ma apuce rasul si sa nu-l mai privesc o buna bucata de vreme, de frica sa nu...

Il intreb acasa pe P(evident) ce voia sa zica, numai ca sa fiu sigura si-mi zice: "La dracu, e iaurt!"

In rest cina a decurs foarte bine, am realizat insa ca e foarte greu daca nu imposibil sa explici cuiva ce e ala iaurt, cand el a mancat iaurt toata viata lui si nu era nici pe departe ceea ce-i descrii tu. Si era scris pe cutie IAURT, la dracu! :)
Asa cum e greu sa explici cuiva orice altceva pe care il cunoaste el mai bine... :)

Ma uit pe eticheta produsului meu si ma intreb oare pe cate borcane de iaurt/kefir avem la ingrediente doar doua: lapte si culturi bacteriene? (putem chiar considera chestia cu laptele bio un moft, n-are neaparat treaba).
Voi va uitati pe lista de ingrediente a produselor pe care le cumparati?

PS- mai jos avem situl internet al firmei producatoare. Am ras cu lacrimi vazandu-l, o sa intelegeti de ce. Deci oamenii astia fie utilizeaza "marketingul invers", fie n-au nevoie de asa ceva. Nici macar link catre FB nu au. :)  Am senzatia ca vand tot ce produc.


http://pinehedge.com/

PS1- Am auzit si varianta 2, romani plangandu-se aici ca nu gasesc produse ca acasa, dar daca le sugerezi ceva nu se duc sa cumpere, ca nu e la supermarketul din colt si "cum dracului sa cari asa ceva in metrou, ai innebunit?" :)
Eu am gasit si branza adevarata/cascaval, care miroase chiar a balega uneori, pentru ca, nu-i asa, branza adevarata miroase a balega uneori, asta daca-si mai aminteste cineva care e gustul branzei adevarate...



3 comentarii :

  1. Cum să nu mă uit pe etichetă? Și care ar fi fost iaurtul canadian/american? Cu puțintel zahăr în el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, la tine și la trauma ta mexicană m-am gîndit cînd am citit despre iaurtul European. :D

      Cora, ce zen ești de-ai putut să te abții la faza aia!

      Nici eu nu-s mare fană iaurt. Și dacă-i vorba de cel american, mai bine ai mînca o înghețată cinstită, nu? :)

      Ștergere
  2. Monique, cu muuuuuult zahar, presupun si ce se mai pune in iaurt ca sa aiba INTOTDEAUNA acelasi gust(agenti de conservare), ca stim bine ca iaurtul devine mai acrisor dupa 1,2 zile. Am o prietena canadiana care lucreaza la o companie de "arome"(flavors) si are ca si clienti aproape toate companiile mari de produse alimentare procesate din Ca. Compania vinde arome BIO si NEBIO, dar mai mult nebio ca asta vor companiile. Motivul: cele nonbio care au multe chimicale de obicei sunt f. stabile, se comporta de fiecare data la fel si dau un produs care are aceeasi savoare, aceeasi textura si aceeasi culoare, caci clientul asta vrea. Oricum clientul saracul nu stie ca exista si altceva, el vrea doar ceea ce i-a prezentat mama lui drept iaurt.
    Oricum si-n ro extrem de multi preferau de departe "iaurtel" Danone unei marci romanesti de calitate.

    LP- nici nu stiu cum mi-a iesit dar cred ca e si de la faptul ca nici nu-mi prea pasa daca manca tanti aia si familia ei orice pe post de iaurt. :)
    Si-n plus cum sa explici cuiva ca iaurtul facut in Ontario nu e european? S-ar putea insa sa fi fost si-o chestie de marketing ca aici exista unele reclame la iaurt care-l numesc "adevaratul iaurt grecesc" sau "iaurt exact din balcani, iaiaiaia", iar ei s-o fi luat-o ca atare... looolll

    Cat despre inghetata, pai da, mai bine inghetata si stii o treaba. Baiii, langa galeria mea s-a deschis o inghetatarie si ies tantile cu mostre in fata magazinului exact la 5 seara cand plec eu de la servici, am mancat pana acum 3,4 sorturi si cred ca trebuie sa traversez strada si sa merg pe partea cealalta ca ultima data cand nu erau acolo m-am gandit ca ce-ar fi sa intru? :)

    RăspundețiȘtergere