vineri, 20 februarie 2015

fractals in our plates

De cand cu cele temperaturi ce ating cu usurinta douazeci de grade cu minus, devin parca din ce in ce mai preocupata de gatit. Nu stiu daca e nevoia de stat in fata aragazului, deci a caldurii sau mai degraba varsta... :)

Cum nu numai eu sunt preocupata de subiect, discutam deunazi cu cumnata-mea despre o leguma sau alta si cum le prepara sau doar le mananca ea, care calatoreste mult si mananca prin restaurante (lucreaza si in domeniu, oarecum).

Ideile de gatit ma lovesc intotdeauna in fata raionului de legume al magazinasului meu preferat unde nu au niciodata aceleasi legume, exceptandu-le pe cele de baza. Acum vreo doua zile am vazut ca aveau andive si amintindu-mi vag o discutie cu cumnata-mea am luat doua pungi. Stiu ca-mi zicea ca sunt extrem de gustoase si ca se prepara cu capul in jos (ele, nu eu), apoi se intorc si se rup frunzele pentru a se consuma. Cum P i-a intarit spusele cum ca sunt delicioase, mi-am propus sa iau cu prima ocazie.

Ma uit deci la andive si ma intreb ce-a vrut sa spuna ea cu preparatul cu capul in jos, apoi pe cateva retele pe net. Daca n-as fi stiut ca e plecata as fi sunat-o pe cumpata-mea "on the spot". Ajunsa acasa il intreb pe P:
- Cum zicea sora-ta ca face andivele? Cum adica le prepara cu capul in jos?
- Care andive?
- Pai alea despre care vorbeam duminica.
- Pai nu vorbea de andive. Vorbea de anghinare.
- WTF! Pai si eu ce fac? ca am cumparat andive...
- Pai cred ca andive, nu? :))))

Am facut asadar un mix din retetele gasite pe net si am improvizat o  mancare cu cateva legume de prin frigider. Bine ca nu stiu cum s-o numesc exact, mancare sau salata, dar a fost f. buna.

Adica am calit un pic andivele in ulei de masline, pe toate partile. Le-am scos si le-am scurs pe hartie absorbanta. In tigaie am calit ceapa, ciuperci, ardei, morcov, toate taiate rondele maricele. De fapt mai mult le-am inabusit, ca ulei nu mai ramasese. Am pus sare, mirodenii(paprika si origan), doi catei de usturoi intregi, am reasezat andivele printre legume, am adaugat putina apa si le-am pus sa fiarba cateva minute la foc incet pana s-au patruns andivele si a secat apa.

In paralel am fiert orez cu sare si cimbru de padure uscat. Cred ca ar fi mers si un cub de legume in orez (nu Knorr, of, of, de-ala fara chimicale, dar eu nu mai aveam, ca cumpar si nu le folosesc si cand am chef de ele nu mai sunt valabile).
Fie se serveste orezul simplu langa legume si 1,2 andive, fie se amesteca legumele cu orezul, dupa ce s-au asezat andivele pe o tava separat.
Apoi se mananca cu mare pofta!

PS- Poze n-am facut, am fost prea prinsa in focul creatiei, dar va asigur ca a fost f. f bun, andivele pastreaza apa, de aceea e bine sa nu fie fierte in apa multa sau sa fie bine scurse dupa fierbere. Eu de-aia am pus putina.

Va pun insa o poza cu minunata conopida pe care am gasit-o saptamana trecuta la acelasi magazinas si care, credeti-ma ca e extrem, extrem de buna la gust, desi a fost cumparata exclusiv pentru calitatile sale plastice. Se poate cunsuma cruda sau oparita in putina apa cu sare si asezonata cu ulei, otet balsamic si putin usturoi pisat.

Voi ce legume ati mai descoperit si cum le preparati?




5 comentarii :

  1. Am descoperit pastrama de rață; o prepar în sensul că o tai în felii subțiri. Însă de-acum gata, postim.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai e post sau cum? ca parca mai e pana la paste.
    oricum e mai bine rata decat porc sau vaca. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-e sincer milă de minunăția de conopidă pe care ați cunsumat-o.

    Cu postul, da, este, tocmai pentru că mai e până la Paști. La Paști nu e post, dimpotrivă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, pentru că nu ați consumat-o voi, ci eu.

    RăspundețiȘtergere