vineri, 13 martie 2015

a mai cazut o stea - Michael Graves

Michael Graves, unul din cei mai mari arhitecti ai omenirii s-a stins la 80 de ani in locuinta sa din Princeton, NJ.


Cunoscut ca arhitect postmodernist si reprezentant al curentului Memphis in design (desi mie nu mi se pare ca are atat de multe in comun cu Memphis sau ma rog, stilul sau se apropie mai mult de art-deco decat de Memphisul colorat prin excelenta al scolii lui Ettore Sottsass), Graves a lucrat mult cu compania Alessi pentru care a desenat ceainice, o rasnita de piper, un suport pentru sare (cred ca nu se numeste solnita, solnita e aia deschisa, nu?), un robot de bucatarie, un prajitor de paine si multe, multe alte obiecte de design.

M-a impresionat faptul ca desi marea majoritate a designerilor de calibru lucreaza numai cu companii de top, el a desenat multe obiecte de bucatarie pentru compania americana Target care detine  unele din cele mai ieftine magazine cu de toate. Am gasit cu ani in urma un suport pentru bucatarie desenat de el, care costa numai cativa dolari, la Target.
Tot el a desenat manerul pentru cada din imagine, care e superb, pe langa ca e foarte practic pentru persoanele in varsta.

Ca arhitect e cunoscut pentru constructiile din NY (un zgarie nori  cunoscut ca si cladirea lui Graves, nu stiu exact cum se cheama), pentru cladirile construite pentru Dysney CA si FL (cea cu piticii din imagine pe care am avut placerea s-o privesc de aproape este in Burbank, CA), pentru hotelul din Egipt si pentru multe, multe alte cladiri de-o subtilitate arhitecturala rara care penduleaza intre un modernism tardiv si-un postmodernism cuminte.

In Fort-Lauderdale Florida este un hotel care va fi renovat cu ajutorul biroului de arhitectura Michael Graves. Am vazut poze in ziarul local in ianuarie, va fi de toata frumusetea, o sa pun poze in curand.

Sper sa se fi realizat planurile dinainte ca arhitectul sa fie bolnav, desi in mod normal la varsta lui probabil ca doar coordona lucrarile biroului sau.

In 2003 Graves a fost internat in spital cu probleme serioase de sanatate (o paralizie cu care a trait de atunci) si-n timpul internarii, privind designul spitalului in care se afla,  a decis: "It's far too ugly for me to die here".
Desi bolnav, a continuat sa deseneze: "Whether I was paralyzed or not, I would draw, because drawing for me is like playing the piano. /.../ You've got to keep practicing, got to keep doing it. It's not that you lose it, but you don't draw as well if you don't draw every day", a declarat Graves pentru CNN.

Si ca sa ma laud un pic, sunt fericita posesoare a rasnitei de piper si a ceainicului din imagine care vine in diverse culori la Alessi, dar al meu e exact ca cel din imagine. Iar pasarea incepe sa fluiere, cand apa e fierbinte, of course. Dupa cum observati, combinatia de gri petrol si grena/ portocaliu/bej este marca de comert Graves.


Nu te vom uita, Michael Graves!Niciun comentariu :