duminică, 12 iulie 2015

La Monastère des Augustines

 La 1 august 1639, trei calugarite din ordinul Augustinelor (Marie Guenet de Saint-Ignace, Anne Le Cointre de Saint-Bernard et Marie Forestier de Saint-Bonaventure) debarcau in Québec. Calugarilete din acest ordin, impreuna cu cele din ordinul Ursulinelor sunt primele care vin in provincia Québec. Ele construiesc aici primul spital din America de nord, spital ce va ramane in administratia maicutelor pana in 1962. Aceste calugarite fondeaza in total 12 manastiri-spitale in toata provincia Quebec si foarte multe scoli de infirmiere.

La inceput ele spera evanghelizarea populatiei amerindiene, prin operee lor de caritate si prin devotamentul lor pentru bolnavii din spitale. Dupa razboiul franco-iroquoise ele au din ce in ce mai putini pacienti amerindieni, vindecand mai degraba populatia coloniala si marinarii sositi in Québec. Dupa 1650 comunitatea se "canadianizeaza" rapid, capatand caracteristici proprii.

Dupa 1960, odata cu laicizarea institutiilor de sanatate si pe masura ce numarul adeptelor ordinului scade, ele cedeaza comunitatii colectiile si arhivele celor 12 manastiri-spitale, ca si manastirea fondatoare.  Restaurata in respectul pastrarii traditiei arhitecturale europene din secolul 17, manastirea - clasata edificiu patrimonial - este transformata acum in hotel, pastrand de asemenea o aripa a cladirii ca muzeu. Hotelul face parte din lantul international “Healing hotels of the world”. 

El cuprinde camere autentice al caror mobilier simplu aminteste spiritul monahal (dealtfel buna parte din mobile sunt originale), dotate cu baie comuna pe fiecare etaj si altele din gama "contemporana", dotate cu baie proprie si mobilier diferit. Pretul incepe de la 72$/noapte pe camera.

O initiativa inspirata si inspiranta, zic eu, mai ales acum cand e din ce in ce mai greu sa subventionezi tot si mai ales ca exista inca maicute care lucreaza si locuiesc in acest spatiu. Asta inseamna viziune de viitor si a trai ancorat in prezent, nu ca alte culte religioase ce-si intorc privirile spre evul mediu.
Poza si chiar inspiratia vin de aici.
 

 
Niciun comentariu :