marți, 24 noiembrie 2015

nimic nu mai e ce-a fost

La granita pari picat din luna cand spui ca mergi la NYC sa vizitezi muzee, esti intrebat daca mai faci si altceva si zici ca nu. Te gandesti ca poate ai dat raspunsul gresit si trebuia sa zici ca mai si mananci si dormi, dar ca de obicei e prea tarziu ca s-o mai dregi, esti deja bizar.
Cand spui ca hotelul ti-e in Manhattan, esti rugat sa astepti inauntrul vamei pana se uita ei putin la masina. Putinul e relativ. E prima data cand se intampla si am senzatia ca nu si ultima. Intram in alta etapa, e clar.

Nu ne-au mai intrebat daca avem fructe si aveam. Nici eu nu le-am spus ca am zis ca vad ei si singuri, ca nu sunt chiori. Da' ce, parca de niste grapefruit nu puteau ei sta? Au cautat ce trebuia, apoi ne-au urat drum bun. De fructe n-a mai venit vorba. Am remarcat ca atat vamesii de la ghereta cat si cei dinauntru erau umani. Cei dinauntru faceau glume. Parca primisera ordin sa nu mai fie constipati, sa fie oameni. Macar atata, daca incep sa ne dea jos din masini, sa ne faca sa asteptam juma' de ora, apoi sa ne controleze si-n chiloti, stiind totusi ca ne ducem la ei sa le dam bani, nu sa le luam. De inteles ii inteleg totusi si asta ma enerveaza, o sa ajungem sa gasim normal sa fim opriti si perchezitionati pe strada, cu arma in mana.

De la Montréal la NY erau cel putin 10 echipaje de politie pe autostrada, dintre care 99,9% asteptau cu fata spre NYC. Au cas où...
Iar in Manhattan politie cata frunza si iarba. E drept ca urma sa fie un fel de parada peste doua zile
, dar totusi, mirosea a schimbare. Hotelul nostru e aproape de World Trade Center. Cei sapte, opt politisti de langa World Trade Center aveau puscoace automate carora le vedeai de departe tevile.

E prima data cand am vazut World Trade Center dupa ce l-au reconstruit. De fapt au reconstruit doar un turn undeva langa amplasamentul fostelor turnuri gemene. Turnul e relativ "conservator" dpdv al formei si materialelor utilizate: genul de zgarie nor din sticla si metal terminat la partea de sus sub forma piramidala. Dezavantajul zgarie-norilor new yorkezi e ca-i poti vedea foarte rar in toata splendoarea lor, fiind mai tot timpul ascunsi dupa alte cladiri. Cum la NY nu exista arhitectura de proasta calitate, pierzi intotdeauna din detalii, la prima vedere.
Turnul meu parea deci relativ anost vazut de departe, dar cand ne-am apropiat am descoperit ca primele vreo 20 de etage sunt extrem de interesant concepute. Peste materialul propriu-zis s-au montat panouri de sticla groase de cativa centimetri care se rotesc in jurul axei proprii si care pot crea diverse forme. E ca o constructie din carti de joc pe care o poti rearanja diferit, dupa cum iti place. E ca si cand ai un turn caruia-i schimbi forma, concept arhitectural extrem de interesant dar destul de vechiut dealtfel.

Pe locul celor doua turnuri gemene nu s-a construit. S-au pastrat cele doua gropi imense ce reprezinta fostele fundatii care au fost transformate in monumente. Sunt doua gropi gigantice de sectiune patrata de circa 3 etaje, amenajate in fantani. Apa se scurge spre partea centrala unde se gasesc alte doua gropi negre de sectiune patrata ce par sa nu aiba fund. Senzatia e extrem de puternica, te trimite cu gandul la un mormant gigantic, la o groapa comuna, la un "dépotoir".

Apa cade de la nivelul nostru, de foarte de sus deci, formant un zid luminos. Efectul vizual si auditiv e cum am zis, extrem de puternic, de prabusire. Zidul exterior are o placa metalica in care s-au decupat numele victimelor din 9/11. Placa e luminata din interior. Efectul total e incredibil, mai ales ca din loc in loc erau cativa trandafiti albi infipti in placa aceea cu nume.

Va las sa judecati singuri, desi e relativ dificil daca nu imposibil, sa captezi un sentiment cu ajutorul unui aparat foto. Daca am timp o sa incarc si un video.

PS- turnul pare micut in poza pentru ca poza e facuta de pe deal, cred ca lipseste cel putin 1/3 din el. Pe net gasiti poze interesante daca doriti.


2 comentarii :

Blegoo spunea...

Păii... ce cauți în Hamerica?
Vizitezi, hă?
Ia... jos pantalonașii, zețe la funduleț.

Cora_ spunea...

De ce, voua asa au inceput sa va faca? Ma rog, presupunand ca esti in sua.