miercuri, 24 mai 2017

Rahat turcesc sau autohton?


Ia uite inca una de la “partea frumoasa” a americii, cica n-ar trebui sa ai restaurant cu un anumit specific (indian, chinezesc, mexican) daca esti alb, chiar daca ceea ce servesti e autentic. Ca cica e “cultural appropriation”, adica le-ai furat retetele alora care tot vor sa intre peste tine de esti nevoit sa faci gard, mama ta de nemernic alb suprematist si furacios de retete culinare pe deasupra.

Bine ca si in Canada de exemplu acum vreo doua saptamani au interzis expozitia de pictura a unei tinere studente la arte pentru ca era canadianca alba si operele ei aveau elemente picturale de influenta autohtona. Problema nu era de “plagiat” ci de “cultural appropriation” care e o chestie inventata acum (desi conceptul nu e nou) si care face trimitere la postcolonialism si la faptul ca nu ai voie sa folosesti nici-o inspiratie alta decat a stramosilor tai albi. Cu alte cuvinte, izoleaza cultura, care poti. Ar fi totusi interesant de scris un articol serios intorcandu-ne la colonialism si care sa contina surse de incredere, asta ca sa intelegem diferenta intre problematicile serioase aka furtul de cultura (vezi infiintarea primului muzeu din lume, cel britanic) si frectia de care vorbesc astia azi care nu face decat un deserviciu culturilor  mai sus mentionate.


Azi aveam o ora de cascat gura intre doua intamplari si-am intrat la Zara. Am vazut o bluza gen ie, imi pare rau ca n-am pozat-o, cu niste trandafiri cusuti pe musca de jurai ca-s romanesti. Puteau foarte bine sa fie de inspiratie bulgara/vulgara sau din oricare alt colt de lume, dar m-a apucat rasul gandindu-ma ca uniunea europeana ar trebui sa aiba un departament special de “apropriere” de-asta culturala care sa-i vaneze pe astia de-si insusesc cultura altora, mama lor. Sa vedeti atunci bataie pe sarmale, fratilor, pe care sigur c-o sa si le revendice turcii sau ce natii de la portile orientului le mai au, ca doar se stie ca ei ne-au cotropit si noi le-am furat, e logic! O sa ramanem si fara rahatul din cultura, ca sa nu mai vorbim ca nu stiu cum or sa extraga ciubucul din noi.

Daca ma gandesc bine noi romanii am fost chiar pionieri si-n neo-marxism care a urmat snur dupa marxism, asta ca sa nu ne iesim din mana. Am rezolvato si pe-asta cu cultura, de mult. Decat sa si-o insuseasca altii si/sau sa se inspire, mai bine am lasato sa moara.
Ne-au mai ramas totusi ia si calusul. Si sarmalele de origine incerta. Sa le aparam fratilor! Fasolea cu carnati nu cred ca e in pericol ca produce gaze.

Dar ca sa ne intoarcem la America adorata, trebuie ca unii se plictisesc de moarte ca sa inventeze asa tampenii si sa-si imagineze ca e cineva cu capul la locul lui care sa-i ia in serios. Sau ca dupa ce vin cu cacaturi de doi lei (pardon, dar rahatul e luat), se pot intoarce apoi sa denunte chestiuni serioase si pot fi luati in seama?

PS- N-am vrut sa intru in amanunte serioase, dar ma intreb si va intreb totusi cate din operele de arta mari ale umanitatii ar mai exista, daca nu ar fi existat schimburi culturale? Imi vin in minte cateva curente artistice incepand cu avandardele inceputului de secol 20. Nici nu vreau sa ma gandesc cate opere literare n-ar fi trebuit scrise pe acelasi motiv. E ca si cand ai zice ca daca autorul X care a imaginat sau s-a documentat pentru a realiza o opera cu inspiratie din alta cultura n-ar fi realizat opera respectiva, e clar ca un altul provenind din ea ar fi facuto negresit...


Aici gasiti articolul, am pus mai jos doua "print screens", poate cumva nu poate fi deschis de toti si-ar fi pacat sa nu vedeti pana unde merge prostia umana.
http://reason.com/blog/2017/05/23/someone-created-a-list-of-ethnic-restaur


5 comentarii :

Blegoo spunea...

Păii Cora... e o mișcare liberalo-progresistă... nu văz de ce te vaieți, tu sprijini d-astea, nu?

Cora_ spunea...

Ba Blegoo, eu sprijin chestiile care mi se par de bun simt, asa, in general, nu ma-ntere ca unii incearca sa le vanda contrafacute, la pachet cu un rahat urat mirositor pe post de platforma politica si mii de prosti se calca-n picioare pentru ele mai rau ca la tigaile de teflon la reducere sau la moastele sfintei erectina.
Nu i-as numi nici liberali nici progresisti (dar inteleg ca asa s-au impamantenit termenii), i-as numi imbecili plictisiti in lipsa de atentie. Deci nu-s de-ai mei, sunt de-ai lu’ Justinel si Kilerica nefasta lu’ sexsimbolu’ ofilit din biroul oval. Sunt programati sa functioneze fara sinapse si cu neuronii “tunati”, ce vrei, asta se cere ca sa functioneze economia, mama ei! :)))
In rest tu ce mai zici, itz mai merge pusca? Daca ma mut la tara langa granita, poate-mi iau si eu una sau macar un piscarici, un arc, ceva. Sa trag dupa muste.

vio spunea...

Ahlei, Cora_,
crecă cel mai bine le zice clipu' de mai jos: https://www.youtube.com/watch?v=tUPH5OhXC1A
Dacă nu merge linku, chestiunea se numește Seinfeld Clip - Babhu Bhat And The Cafe'
:*

Cora_ spunea...

Ohhh, da! :)))
Dar fii atenta ca nu esti tocmai OK daca-ti place Seinfeld tinand cont ca e “rasist” si “sexist”. Nu ma crezi? Cauta pe net. :))))

Blegoo spunea...

Cîtă vreme ești la nord de graniță... poți lua ce vrei tu - cu oarecare restricții socialiste. Handgun... NU. E prea complicat procesul... și nu se merită. Pentru ceva care nu vei folosi niciodată... ia un 12 gauge shotgun. Pentru amuzament... un Henry .22 - tragi la țintă, e clasic, gloanțele costă ieftin... unele nu fac zgomot deloc (http://www.cabelas.com/product/Aguila-Colibri-LR-Subsonic-Rimfire-Ammunition/2324179.uts) - ori mai puțin decît un pistol de cuie de framing. https://www.henryusa.com/rifles/lever-action-22-rifle/ era $275 la walmart - cea mai bună cumpărătură pe care am făcut-o. Toată lumea o place... femei, copii, căței. Pușca favorită a tuturor. Desigur, am și chestii mai serioase, dar dincolo de "woww..." nimeni nu vrea să tragă cu ele. .308, .45, 7.62... se sperie cînd le vede. Nește kkăcioși, dacă mă întrebi pe mine. Normal, nici eu n-am tras cu alea... :-)